
Amikor a fűszeres sütőtök találkozik a krémes rizottóval, akkor a konyhánkba beköltözött az ősz. Elárulom a világ legjobb receptjét ehhez a kulináris tökálomhoz.
A rizottó az az olasz klasszikus, amit mindig jól fogadnak, mert nagyon sokféleképpen és sokféle hozzávalóval elkészíthető. Ma az őszi változat mellett döntöttem Hokkaido sütőtökkel.
A Hokkaido nemcsak finom, enyhén diós ízével nyűgöz le, hanem különösen könnyen fel is dolgozható. Ha jól megmossuk, finom héja gond nélkül elfogyasztható. A Hokkaido nem csak levesekben, gulyásban vagy lasagne-ban mennyei. A sütőtök egy krémes rizottóban is nagyon jó ízt teremt.
Ha a diós sütőtököt és a krémes rizottó rizst egy fogásban összekeverjük, az élvezet csak nagyszerű lehet, így ez az étel az egyik kedvenc ételeddé válhat. A legjobb, ha egyenesen a rizottófazékhoz mész és kipróbálod!
Hozzávalók:
- 450 g sütőtök
- 1 medvehagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek vegán vaj
- 350 g rizottó rizs
- 100 ml fehérbor
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 1 csokor újhagyma
- 3 ek vegán krém
- 70 g vegán sajt
- só
- bors

Elkészítés:
1. A sütőtök húsát megmossuk és csíkokra vágjuk. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a medvehagymát és a fokhagymát.
2. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és felolvasztjuk benne a vajat. Enyhén megdinszteljük benne a fokhagymát, a medvehagymát és a tökcsíkokat.
3. Hozzáadjuk a rizst, és rövid ideig pároljuk. Felöntjük a borral, és mindent felforralunk. Fokozatosan töltsük fel forró húslevessel, ha a folyadék elpárolgott. Hagyjuk a rizst körülbelül 20 percig főni.
4. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk. 5 perccel a főzési idő vége előtt adjuk a rizottóhoz. Kanalazzuk bele a krémet és a vegán sajtot. Mindent bőségesen fűszerezzünk sóval és borssal.
5. A friss vegán sajttal és vízitormával tálaljuk.