A gyömbér gyökér nagyon egészséges, ez egyikünknek sem újdonság. De tudtad, hogy ha helytelenül főzöd, az gyengítheti az egészségügyi előnyeit?
Gyömbér – a házi csodaszer
A gyömbér erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét és az emésztést, hatást fejt ki a hányinger ellen és gátolja a gyulladást a szervezetben. A gumó tehát igazi csodafegyver az egészségünkre nézve, különösen a téli évszakban. Teaként a gyömbér közkedvelt házi gyógymód, de erősen tömény szirupként vagy turmixokban is kifejlesztheti hatását. De vigyázz: van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a készítése során, hogy az egészségre gyakorolt pozitív hatás ne gyengüljön.
Tipikus hibák a gyömbér elkészítésekor
1. Túl korán végjuk
Amint a gyömbért feldaraboljuk, gyorsan elveszíti az összetevők pozitív előnyeit. Tehát ha például teavizet forralsz, vágd fel a gyömbért közvetlenül a hozzáadása előtt.
2. Meghámozzuk
Más ételekhez, például az almához hasonlóan a gyömbérben található vitaminok többsége közvetlenül a héj alatt található. Ezért jobb, ha nem hámozzuk meg a gumót, mielőtt teába, turmixba vagy fűszerezésre használnánk. Itt a legjobb, ha biominőséget vásárolunk, hogy habozás nélkül elfogyasszuk a héjat. És persze a gyömbért feldolgozás előtt alaposan mossuk meg…
A cikk még nem ért véget!
1 2