A gyermekem minden nap éjjel felriad, mi a megoldás?

Sok szülővel előfordult már, hogy a gyermekük minden éjjel felriad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valami komoly probléma lenne vele. A legtöbb esetben ez csak egy átmeneti időszak, amelyen keresztül kell mennie.

Az első dolog, amit tehetünk azért, hogy segítsünk a gyermekünknek megbirkózni ezzel a helyzettel, az az alapos megfigyelés. Figyeld meg őt napközben és próbáld kideríteni, mi lehet az oka annak, hogy éjszaka félrenézelkedik. Lehetséges okok közé tartozhatnak például rémálmok vagy stresszes helyzetek iskolában vagy otthon.

Ha úgy találod, hogy nincs semmi nyilvánvaló oka ennek a viselkedésnek és továbbra is aggódsz emiatt, akkor konzultálj egy szakemberrel. Egy tapasztalt pszichológus vagy pedagógus segíthet neked jobban megérteni a problémát és adhat néhány hasznos tanácsot arra vonatkozóan is hogyan kezeljed ezt.

Ezenkívül fontos biztosítani számára egy nyugodt és pihentető környezetet alvás előtt. Győződjön meg róla, hogy a hálószobája csendes és sötét. Próbáljátok ki egy pár napig, hogy milyen hatása van az éjszakai fények kikapcsolásának vagy egy gyenge éjjeli fény bekapcsolásának. Néhány gyermeknek segít az is, ha hallgatnak valamilyen nyugtató zenét lefekvés előtt.

Az esti rutin is nagyon fontos lehet. Készítsünk fel a gyermekünket alvásra olyan tevékenységekkel, amelyek segítenek neki ellazulni és elaludni könnyebben. Ez lehet például olvasás vagy mesélés közös időtöltése.

Ne feledd, hogy minden gyerek más és más módon reagálhat ezekre a dolgokra. Ami működik egy esetben nem feltétlenül fog működni máshol is. Fontos kommunikálni vele és meghallgatni őt arról, hogyan érzi magát ezzel kapcsolatban.

Legyen türelmes! Egy álmatlan éjszaka után könnyű elfelejteni azt a tényt, hogy ez csak egy átmeneti időszak lehet számotokra mindannyiótok számára.

Összegezve tehát: Ha gyermeke minden este felriadunk próbáljon megfigyelni bármi furcsa viselkedést nála. Ha semmi nyilvánvaló oka nincs ennek a viselkedésnek, konzultáljon egy szakemberrel és próbálja megteremteni számára a legmegnyugtatóbb alvási környezetet. És ne feledje, hogy minden gyermek más és más, így türelemmel kell kezelni ezt az időszakot!

Forrás

Vélemény, hozzászólás?