A pihenés és az alvás két olyan fontos elem, amelyek nagyban befolyásolják életminőségünket. Sokszor azonban nem fordítunk kellő figyelmet ezekre a tevékenységekre, pedig javíthatnánk egészségünkön és jól-létünkön is.

Sokan úgy gondolják, hogy minél többet dolgoznak vagy aktívak vannak, annál produktívabbak lesznek. Azonban ez a hozzáállás hosszú távon ellentétes hatást eredményezhet. Ha folyamatosan túlhajszoltak vagyunk, akkor testünk és agyunk nem tud megfelelően regenerálódni. Ez vezethet stresszhelyzetekhez, szorongáshoz és csökkent munkateljesítményhez is.

Az alvás rendkívül fontos a testi és lelki egészség szempontjából. A jó minőségű alvásnak számos előnye van: feltölti energiaraktárainkat, segít fenntartani optimális testsúlyt és támogatja immunrendszerünket is. Emellett az alvóidőben történik a memória rögzítése is – így ha elégtelenül alszunk, nehezebben fogadjuk be az információkat.

Ahhoz hogy javítsuk életminőségünket ezen két elemmel kapcsolatban, néhány egyszerű lépést tehetünk. Elsőként érdemes kialakítani egy rendszert az alvásunkra: próbáljuk megtartani ugyanazt a lefekvési és felkelési időpontot minden nap, még hétvégén is. Ezzel segítjük testünket és agyunkat abban, hogy könnyebben beálljon a pihentető alvás.

Fontos továbbá odafigyelnünk arra is, hogy megfelelő környezetet teremtsünk az alváshoz. A csendes, sötét szoba és a kényelmes matrac segíthetnek elérni a mélyebb álmokat. Kerüljük az erős fényt vagy zajforrásokat – ezek zavarhatják az alvást.

A pihenésre is nagyon fontos időt fordítanunk mindennap. Próbáljuk kihasználni azt a rövid időszakot amikor nem dolgozunk vagy más kötelezettségeink vannak: olvasgassunk egy jó könyvet, vegyük elő kedvelt hobbi- vagy sporttevékenységünket vagy csak egyszerűen lazuljunk el egy kellemes zenét hallgatva.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy testünkre figyelmet fordítsunk ebben az időszakban! Az aktív pihenés (pl.: séta) segíthet ellazulni és feltöltődni egy hosszú nap után.

Az életminőségünk javítása nem mindig igényel radikális változtatásokat. A pihenésre és az alvásra való odafigyeléssel már sokat tehetünk a testi-lelki egészségünkért. Próbáljuk ki ezeket az egyszerű lépéseket, és hamarosan megtapasztalhatjuk a pozitív hatásokat!

Forrás

Vélemény, hozzászólás?