Sokan tudják, hogy az egészséges életmód kialakítása kulcsfontosságú a jó fizikai és mentális állapot fenntartásához. A megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű alvás mind hozzájárulhat a jó közérzetünknek. Azonban sokan nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy bizonyos szokásaink vagy tevékenységeink este akár káros is lehetnek az egészségünkre nézve.

Egy olyan tevékenység, amit soha nem szabadna este végezni, ha nem akarunk demens lenni, az elektronikus eszközök használata. Sok ember elalvás előtt telefonozik vagy tableten böngészik az internetet. Azonban ezek az eszközök képesek káros hatást gyakorolni az agyunkra és negatív hatással lehetnek alvásminőségünkre is. A képernyő fénye ugyanis gátolja a melatonin termelését, ami egy fontos hormon az alvás szabályozásában. Ezért ajánlott legalább egy órával lefekvés előtt letenni ezeket az eszközöket.

Az esti sportolást is kerülni kellene, ha szeretnénk nyugodtan aludni és frissen ébredni. A testmozgás ugyanis felélénkíti a szervezetet és fokozott adrenalintermelést eredményezhet, aminek következtében nehezebben tudunk elaludni. Ezért javasolt legalább 2-3 órával az alvás előtt befejezni a sportolást.

Az alkoholfogyasztás is káros hatással lehet az egészségünkre, ha este élünk vele vissza. Bár sokan azt gondolják, hogy egy pohár bor segít ellazulni és könnyebben elaludni, valójában az alkohol negatív hatással van az alvás minőségére. Az italokban található etanol ugyanis megzavarja az alvás ciklusát és rövidebb időtartamú alvást eredményezhet.

Végül pedig érdemes kerülni a túlzott ételfogyasztást este. Nehéz vagy magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után nehézségeket tapasztalhatunk az elalvással kapcsolatban. Emellett emésztőrendszerünk is nagyobb terhelést kap ilyenkor, ami kedvezőtlen hatással lehet általános egészségünkre is.

Fontos tehát odafigyelnünk arra, hogy milyen tevékenységeket végzünk esténként és figyelembe venni, hogy ezek milyen hatással lehetnek egészségünkre. A kiegyensúlyozott életmód és a jó alvás nem csak rövid távon jelent pozitív változást, hanem hosszú távon is hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez és a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?