Az emberiség régóta keresi a választ az évszázad rejtélyére: miért mozdulnak el a talpas bútorok? A kérdés egyszerűnek tűnik, de az idők során megannyi elméletet szült. Voltak, akik a szellemekben hitték, mások a földrengéseknek tulajdonították az eseteket. Sőt, akadtak olyanok is, akik a gravitációs anomáliákra mutattak rá.

Azonban most végre megoldódni látszik az évszázad rejtélye. Az Amerikai Fizikai Társaság kutatói egy új elméletet dolgoztak ki, amely végül magyarázatot ad az eseményekre.

A kutatók szerint a talpas bútorok elmozdulása nem más, mint a bolygónk folyamatosan változó mágneses tere miatt következik be. Az elmélet szerint a bútorok talpa és a padló között lévő elektromos töltés zavarja meg a mágneses mezőt, ami aztán mozgásra készteti a bútorokat.

Az elméletet alátámasztotta egy kísérlet is, amelyben mágneses teret és töltött tárgyakat használtak. Az eredmények azt mutatták, hogy ha az elektromos töltés megváltozik, az mágneses mező is változik, ami pedig mozgásra készteti a tárgyakat.

Ez az elmélet azt jelenti, hogy bár a talpas bútorok elmozdulása nem szándékos, és nem is természetfelettinek tulajdonítható, mégis van magyarázata. És bár ez a válasz talán nem olyan izgalmas, mint a szellemek vagy földrengések teóriája, legalább tudományos alapokon nyugszik.

Az évszázad rejtélye tehát megoldódni látszik. Az emberiség végre megértette, miért mozdulnak el a talpas bútorok. De talán még fontosabb eredmény az, hogy ez a kutatás is rámutat arra, hogy mennyire fontos a tudományos kutatás és az elméletalkotás az életünkben. Ha nincsenek olyan kutatók és tudósok, akik folyamatosan dolgoznak azon, hogy megértsük a világot és annak folyamatait, sosem jutnánk el ehhez a fontos felismeréshez sem.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?