A betegségek lelki okainak vizsgálatával kapcsolatban sokféle vélemény létezik, de az egyik legelterjedtebb nézet az, hogy a betegségeknek valóban lelki okai vannak. A szakemberek általában ezt a nézetet szívesen elfogadják, mivel az életmódbeli és mentális tényezők hatással vannak az egészségi állapotra.

A mentális egészségnek és a betegségnek közötti kapcsolatot már régóta tanulmányozzák. Az elmúlt években azonban egyre több kutatás foglalkozott azokkal a pszichológiai tényezőkkel, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak. A mentális problémákat gyakran összekapcsolják a fizikai egészséggel is. Például egyes kutatások kimutatták, hogy a magas szintű stressz és a depresszió arra hajlamosíthatja az embereket, hogy immunszuppresszióval és autoimmun betegségekkel szenvedjenek.

Az elmúlt években egyre több bizonyítékkal rendelkezünk arról, hogy a mentális egészség és a fizikai egészség között komplex kapcsolat létezik – bizonyos mentális tényezők befolyásolhatják a fizikai egészséget, és fordítva. Például tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony önbecsülés nagyobb eséllyel jelentkezik olyan betegségeknél, mint például magas vérnyomás vagy cukorbetegség. Ezen tanulmányok egyre inkább megerősítik annak létét, hogy bizonyos mentális tüneteknek is lehetnek fizikai következményei – lehet, hogy másoknak ezek a tünetek csak lelki gondokat okoznak, de azoknak akik hajlamosabbak erre, akik mondjuk magasabb stresszes helyzetben vannak, nehezebben megbirkóznak velük, gyorsabban előfordulhatnak fizikai betegségek is.

Ebben az esetben nemcsak arra kell figyelni, hogy mit csinálunk és hogyan élünk – fontos az is, hogy figyeljünk arra is, hogyan érezzük magunkat. A mentális egészségre való odafigyelés olyan fontos lehet, mint például a testmozgás vagy a helyes táplálkozás. A pozitív gondolkodás és annak megtartásának megtanulásán keresztül elérhetjük azt javulhatunk egészségi állapotunkon. Ez nem jelenti azt, hogy minden betegségnek van lelki okai – de megfontolandónak tartjuk annak meggyőződését, hogy bizonyos betegs

Forrás

Vélemény, hozzászólás?