Szerző: egiadmin Közzétéve:

A bazsalikom egy közkedvelt fűszernövény, amely sok konyhában megtalálható. A növény neve a görög “basilikón” szóból származik, ami “királyi” jelentésű, ami utalhat az illat és íz erősségére.

A bazsalikomot többféle fajtáját termesztik, a leggyakoribb a Ocimum basilicum. A növény Magyarországon is termeszthető, de leginkább Mediterrán országokban és Dél-Ázsiában honos. A bazsalikomot évelő növénynek tekintik, de Magyarországon általában évente újra kell vetni, mivel a téli hideg elpusztítja.

A bazsalikom levelei sötétzöldek, élénkek és illatosak. Az illat és íz különösen erős, és jellemzően fűszeres, mentolos és néha kicsit keserű. A bazsalikomot gyakran használják a mediterrán konyha receptjeiben, mint például a pesto, a caprese saláta és a bruschetta.

A bazsalikomot sokféleképpen lehet használni a konyhában. Frissen vagy szárítva is használható, de a friss bazsalikom íze sokkal intenzívebb, mint a szárított. A bazsalikomot gyakran hozzáadja a levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és szószokhoz, valamint a grillezett húsokhoz és halakhoz. A bazsalikomot gyakran használják a pizzák és a tésztafélék ízesítésére is.

A bazsalikomot nem csak a konyhában használják, hanem gyógynövényként is elismert. A bazsalikom leveleiben található illóolajokat tartalmaz, amelyek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak. A bazsalikomot gyakran használják a fejfájás, az emésztési problémák és az általános stressz enyhítésére is.

bazsalikom

A bazsalikomot könnyű termeszteni otthon is, és egy nagyon dekoratív növény is. A bazsalikomot szabadföldön és üvegházban egyaránt termeszthetjük, de a legjobb eredményt általában a napos helyen való termesztéssel érhetjük el. A bazsalikomot általában a tavaszi-nyári hónapokban vetjük, és a földet jó vízelvezetésűnek és jól átnedvesedettnek kell tartani. A bazsalikomot gyakran öntözni kell, és a talajnak nedvesnek kell maradnia, de nem állhat benne az állandó víz.

A bazsalikomot érdemes időről időre visszametszeni, hogy a növény erősebb és dúsabb legyen. A bazsalikomot érdemes ültetni más zöldségekkel együtt is, mivel ez segíthet a rovarok és a betegségek ellen.

Összefoglalva, a bazsalikom egy közkedvelt fűszernövény, amelyet sokféleképpen lehet használni a konyhában. Emellett gyógynövényként is elismert, és könnyen termeszthető otthon is. Ha szeretnénk élvezni a bazsalikom ízét és illatát, és szeretnénk hozzájárulni az egészségünkhöz, érdemes beépíteni a konyhánkba és a kertünkbe is.

Facebook oldalunk

további kategóriák

Source link

Vélemény, hozzászólás?