Így alakult ki az ikonikus szokás.

Az ünnepek közeledtével előkerülnek a szekrényből, megjelennek a partikon. Hirtelen mindenütt ott vannak, még az év többé részében nem látjuk őket. Ez a karácsonyi csúnya pulcsi története.

De mi is ez?

Mitől lesz egy csúnya karácsonyi pulóver? Minden olyan karácsonyi témájú pulóver, ami rosszul néz ki, rikító, túlzottan mintás, és színes. Minél több rajta a díszítés, annál jobb. Rénszarvasok? Télapó? Pislogó karácsonyfák? Star Wars karácsonyfa Yodával? Bármelyik tökéletes.

Senki sem tudja, ki találta ki az első csúnya karácsonyi pulóvert – olvasható az Anythink cikkében. Valójában valószínűleg egykor divatos szándékkal tervezték őket. Divat azonban azóta megváltozott, és az egyszer elfogadható pulóverek csúnyává váltak.

Így alakult ki

Az 1950-es években hozták forgalomba az első karácsonyi ünnepi pulóvereket, de szerény népszerűségnek örvendtek. Először „Jingle Bell Sweaters” néven váltak ismertté, és diszkrét karácsonyi témájú díszítéssel látták el őket. Az eredeti csúnya karácsonyi pulóvereket soha nem szánták „csúnyának”, valójában elég művésziek voltak – írja a Place it blog.

Igazán a ’80-as években lettek felkapottak. A ’80-as évek második felében megérkezett az a generáció, aki értékelte ezeket a ruhadarabokat. Ezekben az években gyakran szerepeltek népszerű vígjáték szereplőin, mint a The Cosby Show, a The Huxtables, vagy a Saved by the Bell. Valamint egyre gyakoribb lett, hogy a karácsonyi műsorok műsorvezetői is ezeket hordták.

De fontos szerepe volt Karácsonyi vakáció című filmben is, amit milliók imádnak és néznek meg minden karácsonykor. A fiatal Chevy Chase jól nézett ki a pulóverben, és a tömeg követte a példáját.

Nagy visszatérés

A ’90-es évek során a csúnya pulóverek eltűntek egy időre, csak a 2000-es években bukkantak fel újra, amikor divattá vált karácsonykor ezeket hordani. A fordulópont az volt, amikor Mark Darcy (Colin Firth) viselte a 2001-es film Bridget Jones naplója című filmben. A mémek és a vidám közösségi média posztok jelentek meg róla, és bulikat rendeztek köré. A kutatások szerint az első csúnya karácsonyi pulóver-partit a brit-kolumbiai Vancouverben szervezték. Chris Boyd és Jordan Birch voltak a kitalálói, az ötlet hamar elterjedt Kanadában és az Egyesült Államokban, majd később az egész világon. Ma már gyakran jótékonysági események tematikája.

Beszállnak a hírességek

A divattervezők már kollekciókat szánnak a csúnya pulcsi, a fast fashion boltok polcain is megtalálhatóak, már nem kell a nagyi szekrényét feltúrni, ha ilyen buliba vagyunk hivatalosak. Hírességek, tévés sztárok, sőt politikusok is hordják. December 21. pedig most már hivatalosan is a karácsonyi csúnya pulcsi világnapja lett.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?