Akinek fájdalma van azt szeretné, ha gyorsan abbamaradna. Ezért is szednek sokan tablettát. Ám a testhelyzetünktől is függ, hogy ezek mettől vagy meddig működnek.

Ebben a testhelyzetben fejtik ki leggyorsabban a fájdalomcsillapítók a hatásukat 

Állva, ülve vagy akár fekve? Gondolkoztál már azon, hogy melyik helyzetben a legjobb fájdalomcsillapítót bevenni? A legtöbben valószínűleg csak arra figyelnek, hogy étkezés előtt vagy után kell-e lenyelnie a tablettákat. A Johns Hopkins Egyetem kutatói azonban most felfedezték egy tanulmányban, hogy testhelyzetünknek is jelentős hatása van a gyógyszerek működésére.

A fájdalomcsillapítók így hatnak a leggyorsabban

A fájdalomcsillapítóknak hosszú utat kell megtenniük, amíg a hatóanyag felszívódik a nyombélben. Hogyan lehet ezt a legjobban siettetni? A jobb oldalunkra fekve! Az ASA hatóanyagú tabletta feloldódási ideje ebben a testhelyzetben mindössze 10 perc. Az oka, hogy minél meredekebben csúszik át egy gyógyszer a gyomron, annál gyorsabban hat. Jobb oldalon fekve a gravitáció, a gyomorösszehúzódások és a gyomornedv áramlása tökéletesen együttműködik ehhez.

Ha függőlegesen állsz, a hatás kifejtési ideje körülbelül 23 perc. A tabletta lenyelésekor azonban nem szabad a bal oldalunkon feküdnünk. Itt a hatás 100 percig tart, vagyis 10-szer lassabb, mint a jobb oldalunkon.

Source link

Vélemény, hozzászólás?