Csak a részeg emberek mondják el az igazat, és persze a kisgyermekek. De miért van ez így? Miért veszítjük el az irányítást alkohol befolyása alatt?

Csak az igazat

SMS-eket írunk az exeknek, túlbecsüljük minden képességünket, és azt hisszük, hogy ellenállhatatlanok vagyunk. Ez csak egyet jelenthet: részegek vagyunk. Ami a bődületes estén teljesen jogosnak tűnt, másnap reggel pillanatok alatt felriaszt minket az ágyból. Mit csináltunk? Őszinték voltunk, feltártuk a legmélyebb érzéseinket, és kikapcsoltunk minden társadalmi szűrőt. Mindezt azért, mert megittuk néhány pohár alkoholt. De miért történik ez? Hogyan függ össze az ital és az őszinteség?

Az alkohol kisgyermekekké tesz bennünket

Egy tanulmányban George Koob, a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) igazgatója feltárja, hogy a kisgyermekekhez hasonlóan mi is elveszítjük a reflexió képességünket, amikor részeg vagyunk. Más szavakkal, figyelmen kívül hagyjuk azokat a társadalmi hatásokat, amelyek időről időre hazugságra kényszerítenek, amikor józanok vagyunk. Nem törődünk azzal, hogy pillanatnyilag megbántunk-e másokat, vagy kellemetlen helyzetbe hozzuk magunkat. Kimondjuk azt ami bennünk van, a veszteségektől függetlenül. A homloklebeny az agyban lehet ezért a hibás. Más szóval, az alkohol, amely elaltatja őket, amikor erősen ittasak vagyunk. A következmény? Azokat a dolgokat, amelyeket soha nem mondanánk józanul, gyorsabban csúsznak ki a szánkon, mint ahogy azt gondolnánk. Éppen ezért nem szabad túlzásba vinnünk az alkoholos italokat, amelyek legkésőbb másnap reggel kínos ébredéshez vezethetnek – vagy akár még aznap este veszélyes helyzetekbe is kerülhetünk.

Kisebb mértékben, időnként egy kis becsiccsentés azonban is előnyt jelenthet. Főleg, mert a félénkséget általában elsöpri az alkohol. Tehát merünk beszélni az emberekkel, nyitottabbak és lazábbak vagyunk.  Mint annyi mindenre, az alkoholfogyasztásra is ugyanaz vonatkozik: az egészséges mennyiségtől függ. 

Source link

Vélemény, hozzászólás?