Őszintén szeretnek téged, vagy éppen most manipulálnak? Ügyelj ezekre a jelekre, és azonnal észreveszed a kedvező vagy épp intő jeleket.

Szerelem vagy manipuláció?

Láttad a  Tinder csaló című dokumentumfilmet a Netflixen ? Simon Leviev csalóról szól, aki pénzzel, nyaralással, ajándékokkal és feltételezett címekkel manipulálta a nőket, hogy szeressék őt és pénzt adjanak neki. Negatív tapasztalatok könnyen érhetnek bennünket is, mert a valódi érzések és a manipuláció közötti különbségek általában csak minimálisak.

Ennek szakkifejezése a szerelmi bombázás, és azt jelenti, hogy a figyelem és a szeretet megnyilvánulásával próbálnak befolyásolni egy személyt. Tehát mikor válnak az őszinte szerelem gesztusai manipulációvá? Tisztázzuk és elmondjuk, milyen jelekre kell figyelni.

Így ismerd fel korán a manipulációt: 1. Korai időzítés

A nevében benne van: a Love Bombing a szerelem robbanása, amely a semmiből jön – és túl korán. Más szóval, a személynek nincs valódi alapja arra, hogy olyan intenzíven érezzen irántad, mint ahogyan azt mondja, mert még nem ismer téged igazán.

A manipulátor az első naptól kezdve ajándékokkal áraszt el, és szeretettel bombáz, hogy megvegye szerelmed és elnyerje szívedet. Előfordulhat például, hogy minden randin egy hatalmas csokor virágot hoz neked, vagy nagyon drága ajándékokat ad. Ráadásul nagyon korán kinyilvánítja a “szeretetét” irántad. Célja, hogy olyan vágyottnak és szeretettnek érezd magad, hogy úgy érezd, ő lehet az igazi.

De nem mindenki, aki virágot ad neked, akar manipulálni. Vannak igazi romantikus típusok is, akik őszinték és szeretik a nagy gesztusokat. Hogyan láthatod a különbséget? Itt jön újra az időzítés. Egy romantikus személy udvarlása időt vesz igénybe, és következetes. Egy manipulátor kész tervvel áll elő. Ha észreveszi, hogy nem mész vele bárhová, azonnal elbocsát. Egy igazi romantikus személy viszont hajlandó olyan tempóban mozogni, ami a számodra kényelmes.

2. Túlzott kommunikáció

Az információmegosztás minden jó kapcsolat alapja, de előfordulhat túl sok kommunikáció is – egészségtelen módon. Folyamatosan hívnak, sokat sms-eznek, és mémeket, videókat és képeket is küldenek a közösségi médiában a hét minden napján, 24 órában. Míg a gyakori kommunikáció normális lehet egy kapcsolat korai szakaszában, ez egy piros zászló, ha a kommunikáció egyirányú, és te túlterheltnek érzed magad.

Még egy normális kapcsolat is, amely minden kommunikációs cikluson keresztül megy, gyakori chateléssel jár a kapcsolattartás érdekében. A különbség azonban az, hogy nem lógnak túlságosan rajtad, és nem érzed úgy, hogy azonnal reagálnod kell. A manipulatív személy viszont reggeltől estig “szeretlek”és “hiányzol” üzenetekkel bombáz.

3. Erős késztetés a figyelemre

A manipulátor a teljes figyelmedet követeli. Ezt a taktikát alkalmazza, hogy elszigeteljen téged a barátoktól és a családtól. Ennek eredményeként végül kifogysz azokból az emberekből, akiknek gyanús lehet a kapcsolat. Amikor az állítólagos álomnő vagy álomférfi felfedi, ki is ő valójában, nincs kihez fordulnod – csak hozzá.

Azt is tapasztalhatod, hogy ez a személy könnyen dühös lesz, ha nem csak rá koncentrálsz. Lehet hogy arra kényszerít, hogy befejezd a hívást, vagy megtagadja a lakás elhagyását, ha találkozni szeretnél a barátaiddal. Ez a manipuláció egyértelmű jele. Mert aki igazán szeret téged, soha nem akarná hogy minden idődet és energiádat rá összpontosítsd. Tiszteletben tartja a határaidat és kötelezettségeidet.

4. Túlzott gesztusok

A manipulátor gyakran túlzott gesztusokat tesz, ideértve a nem megfelelő ajándékokat is, például a munkába szállítást vagy a taxi küldését, hogy elvigye valahova – még akkor is, ha nem akarod. A “Nem” nem fogadható el. Ez elsőre ártalmatlannak és kedvesnek tűnhet, de a végén ismét az a célja, hogy manipuláljon. Úgy kell érezned, hogy tartozol ennek a személynek valamivel. Mert ezek gyakran nárcisztikus vonásokkal rendelkező emberek, akik magukhoz akarnak kötni valakit, hogy irányítani tudják.

5. Az intimitásra való törekvés

A fizikai intimitás intenzív, érzelmi köteléket hoz létre. Ez az oka annak, hogy a manipulátorok rendkívül gyorsan törekednek a szexre. Így érintésük ismerős és biztonságos lesz a számodra. Nagy szerelemnek tűnik – de mindez csak hamis érzés. Az a személy aki igazán szeret téged, soha nem fog rákényszeríteni arra, hogy fizikailag fejlődj, ha nem állsz rá készen. Sokkal fontosabb számára egy igazi kapcsolat kiépítése, amely később egy egészséges kapcsolathoz vezethet. És ezt megteheted szex nélkül is.

6. Túl korán tervezi a jövőt

Egy valaki gyorsan kimondja hogy szeret, és napokon belül exkluzívnak akarja majd meghatározni a kapcsolatot, máris vigyázhatsz. A manipulatív személy közvetlenül beszélni fog a jövőtökről, beleértve a közös lakást, a gyermekvállalást vagy akár a házasságot is. Ha habozik, addig nyomni fogja mindezt, amíg bele nem egyezel. Ellenkező esetben az ilyen típusok gyakran azzal fenyegetőznek hogy elhagynak, hogy találjanak valakit, aki mindezt szeretné velük megvalósítani.

Mindig emlékezz arra, hogy egy igazi kapcsolathoz idő kell hogy kialakuljon. Tehát, ha úgy tűnik, hogy a partnered túlságosan lelkesen akarja megtenni a következő lépést mielőtt igazán megismernétek egymást, akkor ezt észre kell venned. A dolgok gyorsabban haladnak, mint kellene a manipulatív személynél, ami egy nagy piros zászló.

7. Harag, mint reakció a dacra

A manipuláció szigorú ütemterv szerint történik. Éppen ezért a manipuláló személy ideges lesz, ha tervüket meghiúsítja a lassított tempó. Másrészt, ha valakinek jó a szándéka, az nem okoz gondot. Csak így vagy úgy meg akar ismerni téged.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?