A fő asszisztens a stressz és az irritáció elleni küzdelemben a jól megtervezett étrend és az egészséges táplálkozási szokások. Cikkünkben ezúttal a leghatékonyabbakról beszélünk.

Stressz elleni táplálkozás

A stressz leggyakrabban a kortizol hormon magas szintjéhez kapcsolódik. A kortizol rövid ideig hasznos védekező mechanizmusként. Biztosítja a szervezet számára azt az energiát, amelyre szüksége van egy rövid távú stresszes forgatókönyv esetén. Hosszútávon azonban a felesleges kortizol stresszt kelt a szervezetben, ami kellemetlen következményekkel jár, mint például megemelkedett vérnyomás és idegösszeomlás. A megfelelő étkezési szokások és a kiegyensúlyozott étrend segít felgyorsítani a stresszhormonok anyagcseréjének folyamatát. Most egy szakember, Olga Romaniv segítségével együtt elemezzük a hat fő szabályt.

Fogadj a B-vitaminokra

A dúsított teljes kiőrlésű gabonák és egyes állati termékek magas B-vitamint tartalmaznak. Különösen a B12-vitamint, ami segíti a kortizol metabolizmusát. Például:

  • Marhahús
  • Csirke
  • Tojás
  • Dúsított gabonafélék
  • étkezési élesztő
  • bio hús

Az omega-3 zsírsavak jelenlétének szabályozása az étrendben

Az omega-3 legjobb forrása az olajos hal, de bizonyos növényi forrásokból is beszerezhetjük. Ezek a termékek a következők:

  • Szardínia
  • Avokádó
  • Chia mag
  • Lenmag
  • Hering
  • Makréla
  • Olivaolaj
  • Kagyló
  • Lazac
  • Tonhal
  • Dió

Magnéziumban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása

A magnézium nagyon hasznos a stressz kezelésében, mivel részt vesz a kortizol anyagcseréjében, valamint a test és a lélek ellazításában. Magnéziumban gazdag élelmiszerek:

  • Avokádó
  • Banán
  • Brokkoli
  • Étcsokoládé
  • Tökmagok
  • Spenót

Több fehérje, kevesebb üres szénhidrát

Az olyan élelmiszerek, mint a hús, hal, baromfi, bab és hüvelyesek, hozzájárulnak a vércukorszint normalizálásához. A konkrét termékek közé tartozik:

  • Mandula
  • Csirkemell
  • Tojás
  • Sovány marhahús
  • Lencse
  • Földimogyoró
  • Quinoa
  • Pulykamell
  • Tonhal
  • Lazac
  • Garnélarák

A cukor-, alkohol- és koffeinbevitel szabályozása

Bizonyos ételek viszont növelik a kortizolszintet. A szervezetben stresszt okozó élelmiszerek a következők:

  • Alkohol
  • Koffein
  • Magas cukortartalmú élelmiszerek
  • Egyszerű szénhidrátok, például sütemények
  • Szóda

Hagyj fel az esti nassolással

Az egészséges alvás a legfontosabb lépés a stressz elleni küzdelemben. Ebben a tekintetben szabályt kell alkotnunk, hogy lefekvés előtt négy órával már ne együnk. Átlagosan ennyi idő kell a szervezetnek a vacsora megemésztéséhez, hogy ne zavarjanak be az alvás közbeni emésztési folyamatok.

Source link

Vélemény, hozzászólás?