A nők bosszúja, akárcsak a szépségük, szörnyű erő. Régóta bebizonyosodott, hogy a női és férfi képviselők pszichéje kissé eltérően működik. Ezért a férfiak bosszúja gyakrabban dühös, “vak” és azonnali, a női bosszú pedig egy hidegen tálalt étel. A legapróbb részletekig átgondolt és könyörtelen.

A kegyetlen női bosszú

Nem csoda, hogy az ókori görög mitológiában a bosszú patrónusai az istennők voltak, nem az istenek. Még a híres Herkules is félt Eriny haragjától. Ki mondja meg, hogy a nők a gyengébbik nem? A nők bosszúja nemcsak szörnyű, hanem elegáns is. Elmesélünk 5 történetet, amelyek bebizonyítják, hogy a bosszú is lehet igazán szép.

Lilya Brik

Lilya Brik a főszereplő nő a híres költő, Vlagyimir Majakovszkij életében. Neki ajánlotta a szúrós sorokat: „Fölöttem, a te tekinteteden kívül, egyetlen kés pengéjének sincs ereje. ” Lilya Brik féktelen szabadságát azonban még a költő szenvedélyes szerelme sem pótolhatta. Nem akart senkihez tartozni: sem a férjéhez Osip Brikhez, sem Majakovszkijhoz, ezért megszakította kapcsolatait a híres költővel.

Majakovszkijt összetörte a szakítás, és egy párizsi turné során tért csak magához. Ott, a Montparnasse egyik zajos verandáján találkozott azzal a nővel, aki ideiglenesen elhomályosította Lilya Briket a szemében. Tatyana Yakovleva abban az időben Coco Chanel egyik leghíresebb divatmodellje volt, és egész Párizst megőrjítette. Viharos és szenvedélyes románc alakult ki közöttük, Majakovszkij lovagiasan udvarolt. A legendák szerint olyan hatalmas összeget fizetett a virágüzletnek, hogy a költő halála után sok évvel is rózsacsokrok érkeztek Tatyana Yakovleva-hoz.

De a turné véget ért, és Majakovszkijnak vissza kellett térnie Oroszországba. Az elváláskor verseket írt Tatyanának, és feleségül is kérte. A nő pedig megígérte, hogy megvárja Párizsban. A költő a szeretőtől eufórikus állapotában tért vissza Moszkvába. Lelkesen mesélt Briksnek -akivel továbbra is barátok maradtak -Tatyana Yakovleváról, és felolvasott néhány neki szentelt verset, amelyek a következő sorokkal végződtek: „Egy nap úgyis elviszlek – egyedül vagy Párizssal együtt. ” Miután végighallgatta őket, Lilya halkan így szólt:” Most tényleg elárultál”.

Lilya Brik, aki megszokta hogy mindig megkapja amit akar, nem tudott kiegyezni a riválisával. Ekkor egy ravasz terv érlelődött meg a fejében. Megkérte férjét Osp Briket, hogy vigye el Majakovszkijt a Moszkvai Művészeti Színház bájos színésznőjéhez, Elizaveta Polonskaya-hoz. Terve bevált, a lelkes és szerelmes költőt megbabonázta a lány. Ezután Lilya Brik személyesen hívta fel a minisztérium vezetőjét és kérte, hogy Majakovszkijnak ne adjanak vízumot Franciaországba. Régi kapcsolatok játszottak szerepet, és a költő már el is szakadt Párizstól. Franciaországban pedig Lilya nővére, Elsa Triolet mesélt Tatyanának Majakovszkij viszonyáról Polonskajával, és azt mondta, hogy ne várja meg, mert a férfi nem jön.

Ezután Tatyana Yakovleva levelet írt Majakovszkijnak, amelyben elmondta a fájdalmat, amelyet a férfi okozott neki, és arról a szándékáról, hogy elfogadja Du Plessis vikomt régi hódolójának ajánlatát, ha a költő távozni szándékozik. Ez a levél azonban nem jutott el Majakovszkijhoz, Brik ellopta. De Elza Triolettől érkezett egy másik üzenet, amelyben Tatyana a vikomt eljegyzéséről és közelgő esküvőjükről mesélt nővérének. Lilya Brik örömmel olvasta ezt a levelet egy baráti bulin. Majakovszkij azonnal elsápadt, és kiment a szobából. Soha nem vette fel a kapcsolatot Tatyana Yakovleva-val, és soha többé nem látta.

Agatha Christie

Egész London a híres író 1926-os titokzatos eltűnésétől zengett. Egy decemberi napon Agatha Christie felvette kedvenc bundáját, elhagyta berkshire-i otthonát, beült az autójába és nyomtalanul eltűnt. Kutatásában több mint 1000 rendőr vett részt, a belügyminiszter személyesen rendelte el az ügy mielőbbi megoldását. Az író autóját a Surrey-i Newlands Cornerben találták meg. Agatha Christie-nek azonban nyoma sem volt, kivéve az első ülésen maradt bundát. Az igazi rejtély hihetetlenebbnek tűnt mint azok, amelyeket Christie olyan mesterien leírt detektívtörténeteiben.

És persze a legkülönfélébb kíváncsiskodók özönlöttek a titokra. A nyomozáshoz csatlakoztak a kor leghíresebb nyomozóírói: Sir Arthur Conan Doyle és Dorothy L. Sayers, valamint Berkshire és Surrey lakosai, újságírók és még egy igazi médium is.A sajtónak tucatnyi elmélete volt, egyik ijesztőbb, mint a másik. De az írónő férje, Archebald Christie által elkövetett gyilkosságról szóló verzió vált a leggyakoribbá. Londonban és környékén szinte mindenki régóta tudta, hogy a férfinak szeretője van. Néhány hónapja beszélt feleségének a hűtlenségről, és válást akart. Az író összetört. Ebben a helyzetben kiderült, a vigasztalhatatlan feleség csak Archebaldot zavarta meg, és volt egy indítéka, hogy tőrbe csalja őt. A hűtlen férjet súlyos támadások érték a sajtó és a gondoskodó angolok részéről, és követelték, hogy állítsák bíróság elé.

Minden olyan gyorsan és hihetetlenül megoldódott, mint ahogy elkezdődött. 11 nappal az eltűnés után a Swan Hydro szállodában dolgozó zenész arról számolt be, hogy a híres eltűnt írónő életben van, és csaknem két hete bérel szobát szállodájukban. Rögtön követte a közvélemény szemében éppen igazolt férje, akivel Agatha Christie hidegen és közömbösen találkozott. A rendőrök minden kérdésére azt válaszolta, hogy egyáltalán nem emlékszik, hogyan került a szállodába, és miért maradt ott.

A valódi titokra soha nem derült ki. A kutatóknak különböző verziói vannak: egy sikertelen öngyilkossági kísérlet amelyet az eltűnés melletti döntés követett, érzelmi sokk okozta memóriazavarok, vagy ritka mentális zavar. Egyesek úgy vélik, hogy nem az utolsó szerepet itt (tudatos vagy tudatalatti szinten) az a vágy játszotta, hogy bosszút álljon egy hűtlen férjen. Nem véletlen, hogy egy szállodába bejelentkezve Agatha Christie a szerető nevével jelentette be magát.

Ljubov Orlova

Azt mondják, hogy a kreatív emberek kapcsolatai mindig érzelmektől és szenvedélytől szikráznak. Olyan fényes pár, mint a híres színésznő, Lyubov Orlova és Grigory Alexandrov filmrendező kevés volt a világon. Nagyon szerették és tisztelték egymást, és Orlova a férje időszakos árulásait egy olyan személy sztoikus nyugalmával kezelte, mivel régóta bohém körökben mozgott. Ám egy napon Alekszandrov valódi sértést követett el feleségével szemben. Meghívta szeretőjét a születésnapjára, és nem valami étterembe, hanem abba a lakásba, ahol Orlovával élt. A színésznő nem viselte el az ilyen szemtelenséget és tiszteletlenséget, ezért úgy döntött, hogy kecsesen bosszút áll a férfin és a szeretőjén.

Megtudta a szabótól, milyen ruhát fog viselni a rivális, és megkezdte a készülődést az ünneplésre. Biztosította férjét, hogy szívesen vállalja az ünneppel kapcsolatos összes házimunkát, és megígérte, hogy nagyszabású lakomát szervez. Lyubov Orlova kicserélte a lakás bútorainak összes kárpitját, és új függönyöket vásárolt. Sok hírességet és családi barátot hívott meg, de valójában minden előkészület csak egy “kívánt” vendég kedvéért született.

Volt oka a csodálkozása Alekszandrov szeretőjének, amikor belépett a lakásba. Minden szék, minden kanapé és oszmán ugyanazzal az anyaggal volt kárpitozva, amelyből a ruháját varrták. Az utolsó simítás pedig egy lábszőnyeg volt, amelyet Lyubov Orlova személyesen varrt ugyanabból az anyagból.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?