
A mángoldnak most van főszezonja, és sokan csak a eveleit használják, mert a száruk túl kemény és durva. Azonban kiváló finomságokat varázsolhatunk belőle, például humusz formájában.
Gyakran sokkal többet használhatunk fel az egyes zöldségek és gyümölcsök részeiből, mint gondolnánk. A mángold szárából például krémes mángold humuszt készíthetünk. A hagyományos hummusszal ellentétben ez a recept egyáltalán nem tartalmaz csicseriborsót. Egy másik jellegzetes összetevőt használunk hozzá: a tahinit, más néven a szezámvajat. És nagyjából ennyi az a dolog, amit fel kell venni pluszban a bevásárlólistára. Így nem kell sok hozzávaló a mángold humuszhoz, és az elkészítéséhez sem kell sok idő.
Amíg a mángold szezonja van, mindenképp tegyünk néhány levelet a kosárba. A mángold humusz nemcsak hihetetlenül krémes, hanem grillezéshez is tökéletes mártogatós. Ha akarjuk, finomíthatjuk egy kis korianderrel vagy chiliolajjal, esetleg chili pehellyel pikánssá varázsolhatjuk. Íme az alaprecept, ami bőven hagy teret a további ötleteknek.
Hozzávalók:
- 500 g mángold (szár)
- 1 gerezd fokhagyma
- 60 g tahini (szezámvaj)
- 50 ml olívaolaj
- 2 ek citromlé
- 1/2 tk só
- szezám, petrezselyem, koriander (díszítésnek)

Elkészítés:
1. Először tegyünk fel egy edényt vízzel. A mángold szárát megmossuk és felaprítjuk, majd a vízben 20 percig főzzük. Amikor megpuhultak, lecsöpögtethetjük.
2. A fokhagymát meghámozzuk, majd a gerezdeket a puhára főtt mángoldszárral együtt robotgéppel pürésítjük.
3. Ezt követően hozzáadjuk a tahinit, az olívaolajat és a citromlevet, és simára pürésítjük. Öntsünk mindent egy mártogatós tálba.
4. Ízesítsük a humuszt sóval, és tetszés szerinti pörkölt szezámmaggal, friss, apróra vágott fűszernövényekkel- például petrezselyemmel vagy korianderrel, csicseriborsóval és kevés olajjal díszítve tálaljuk, és már ehetjük is amivel akarjuk.