Szerző: virag Közzétéve:

A mángoldnak most van főszezonja, és sokan csak a eveleit használják, mert a száruk túl kemény és durva. Azonban kiváló finomságokat varázsolhatunk belőle, például humusz formájában.

Gyakran sokkal többet használhatunk fel az egyes zöldségek és gyümölcsök részeiből, mint gondolnánk. A mángold szárából például krémes mángold humuszt készíthetünk. A hagyományos hummusszal ellentétben ez a recept egyáltalán nem tartalmaz csicseriborsót. Egy másik jellegzetes összetevőt használunk hozzá: a tahinit, más néven a szezámvajat. És nagyjából ennyi az a dolog, amit fel kell venni pluszban a bevásárlólistára. Így nem kell sok hozzávaló a mángold humuszhoz, és az elkészítéséhez sem kell sok idő. 

Amíg a mángold szezonja van, mindenképp tegyünk néhány levelet a kosárba. A mángold humusz nemcsak hihetetlenül krémes, hanem grillezéshez is tökéletes mártogatós. Ha akarjuk, finomíthatjuk egy kis korianderrel vagy chiliolajjal, esetleg chili pehellyel pikánssá varázsolhatjuk. Íme az alaprecept, ami bőven hagy teret a további ötleteknek.

Hozzávalók:

  • 500 g mángold (szár)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 60 g tahini (szezámvaj)
  • 50 ml olívaolaj
  • 2 ek citromlé
  • 1/2 tk só
  • szezám, petrezselyem, koriander (díszítésnek)
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

1. Először tegyünk fel egy edényt vízzel. A mángold szárát megmossuk és felaprítjuk, majd a vízben 20 percig főzzük. Amikor megpuhultak, lecsöpögtethetjük. 

2. A fokhagymát meghámozzuk, majd a gerezdeket a puhára főtt mángoldszárral együtt robotgéppel pürésítjük. 

3. Ezt követően hozzáadjuk a tahinit, az olívaolajat és a citromlevet, és simára pürésítjük. Öntsünk mindent egy mártogatós tálba.

4. Ízesítsük a humuszt sóval, és tetszés szerinti pörkölt szezámmaggal, friss, apróra vágott fűszernövényekkel- például petrezselyemmel vagy korianderrel, csicseriborsóval és kevés olajjal díszítve tálaljuk, és már ehetjük is amivel akarjuk.

Source link

Vélemény, hozzászólás?