Szerző: virag Közzétéve:

Nem kell mindig húsnak lennie az ételben, még a görög konyhában sem. Sok étel könnyen átalakítható, így vegetáriánusok és vegánok számára is megfelelő. Ma ezt csináltam egy görög nemzeti étellel.

Mivel nem lehet mindig vonatra vagy repülőre pattanni és a Földközi-tengerre utazni amikor csak kedvünk tartja, a Földközi-tengernek kell eljönnie hozzánk. De mégis hogyan? Nos, például egy gasztrokiránduláson keresztül, a saját konyhánkban. Például ma Görögországba utazunk úgy, hogy lencsés muszakát főzünk. A lencsés muszakánk három komponensből áll: egy besamel szószból, egy lencseszószból és persze rengeteg krumpliból és zöldségből. A legjobb dolog a receptben, hogy minden általam használt összetevő vegán, ezért alkalmas azok számára, akik úgy döntöttek hogy kiiktatják étrendjükből az állati eredetű termékeket. A muszakám tehát a görög klasszikus enyhe módosítása, amelyet általában darált hússal készítenek. De ez mindegy, mert így is ízleni fog. 

Hozzávalók:

A besamel szószhoz:

  • 150 g kesudió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 ml víz
  • 3 ek élesztőpehely
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 1 csipet kurkuma
  • bors

A muszakához:

  • 600 gramm burgonya
  • 2 db padlizsán
  • 2 db paradicsom
  • olivaolaj
  • só, bors
  • 100 g vegán sajt

A lencséhez:

  • 300 gramm vöröslencse
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 300 g paradicsompüré
  • 100 g paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk paprikapor
  • 1 csipet fahéj
  • bors
  • 1 tk agavé szirup
Forrás:Instagram/pbnfood

Elkészítés:

1. Forraljunk fel vizet, öntsük rá a kesudiót és hagyjuk ázni. A lencsét addig főzzük, amíg al dente nem lesz. 

2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon felső/alsó sütéses funkción. A burgonyát meghámozzuk. Mossuk meg és vágjuk fel a padlizsánt és a paradicsomot. Ezután mindhárom hozzávalót vékony szeletekre szeljük. Figyelem: A burgonyaszeletek kicsit vékonyabbak legyenek, mint a padlizsán és a paradicsom, különben tovább fog főzni. 

3. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és terítsük rá a burgonya- és padlizsánszeleteket, majd locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és süssük 15-20 percig . 

4. A lencseszószhoz a fokhagymát és a hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Ezután a hagymát olajon egy serpenyőben áttetszőre pároljuk, és rövid ideig pirítjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a zúzott és apróra vágott paradicsomot, valamint a babérlevelet, a fűszereket, a fahéjat és a lencsét. Csökkentsük a hőt, és hagyjuk, hogy a lencseszósz körülbelül 5 percig forrjon. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint agávé sziruppal édesítjük. 

5. Most elkészítjük a besamel szószt. Először csepegtessük le a kesudiót. Hámozzuk meg a fokhagymát és pürésítsük a kesudióval, vízzel, élesztőpehellyel, szerecsendióval és kurkumával, majd sózzuk, borsozzuk. 

6. Kenjük ki a tepsit és tegyük bele a burgonya- és padlizsánszeletek felét. Ráöntjük a lencsét, és ismét rétegezzük a burgonyát és a padlizsánt a paradicsomszeletekkel együtt. Lekenjük besamel szósszal, és megszórjuk vegán sajttal (nem kötelező). Helyezzük a muszakát a sütőbe 30 percre, és még forrón tálaljuk.

Source link

Vélemény, hozzászólás?