
Nem kell mindig húsnak lennie az ételben, még a görög konyhában sem. Sok étel könnyen átalakítható, így vegetáriánusok és vegánok számára is megfelelő. Ma ezt csináltam egy görög nemzeti étellel.
Mivel nem lehet mindig vonatra vagy repülőre pattanni és a Földközi-tengerre utazni amikor csak kedvünk tartja, a Földközi-tengernek kell eljönnie hozzánk. De mégis hogyan? Nos, például egy gasztrokiránduláson keresztül, a saját konyhánkban. Például ma Görögországba utazunk úgy, hogy lencsés muszakát főzünk. A lencsés muszakánk három komponensből áll: egy besamel szószból, egy lencseszószból és persze rengeteg krumpliból és zöldségből. A legjobb dolog a receptben, hogy minden általam használt összetevő vegán, ezért alkalmas azok számára, akik úgy döntöttek hogy kiiktatják étrendjükből az állati eredetű termékeket. A muszakám tehát a görög klasszikus enyhe módosítása, amelyet általában darált hússal készítenek. De ez mindegy, mert így is ízleni fog.
Hozzávalók:
A besamel szószhoz:
- 150 g kesudió
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 ml víz
- 3 ek élesztőpehely
- 1/2 tk szerecsendió
- 1 csipet kurkuma
- só
- bors
A muszakához:
- 600 gramm burgonya
- 2 db padlizsán
- 2 db paradicsom
- olivaolaj
- só, bors
- 100 g vegán sajt
A lencséhez:
- 300 gramm vöröslencse
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 300 g paradicsompüré
- 100 g paradicsom
- 1 babérlevél
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk oregánó
- 1 tk paprikapor
- 1 csipet fahéj
- só
- bors
- 1 tk agavé szirup

Elkészítés:
1. Forraljunk fel vizet, öntsük rá a kesudiót és hagyjuk ázni. A lencsét addig főzzük, amíg al dente nem lesz.
2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon felső/alsó sütéses funkción. A burgonyát meghámozzuk. Mossuk meg és vágjuk fel a padlizsánt és a paradicsomot. Ezután mindhárom hozzávalót vékony szeletekre szeljük. Figyelem: A burgonyaszeletek kicsit vékonyabbak legyenek, mint a padlizsán és a paradicsom, különben tovább fog főzni.
3. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és terítsük rá a burgonya- és padlizsánszeleteket, majd locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és süssük 15-20 percig .
4. A lencseszószhoz a fokhagymát és a hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Ezután a hagymát olajon egy serpenyőben áttetszőre pároljuk, és rövid ideig pirítjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a zúzott és apróra vágott paradicsomot, valamint a babérlevelet, a fűszereket, a fahéjat és a lencsét. Csökkentsük a hőt, és hagyjuk, hogy a lencseszósz körülbelül 5 percig forrjon. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint agávé sziruppal édesítjük.
5. Most elkészítjük a besamel szószt. Először csepegtessük le a kesudiót. Hámozzuk meg a fokhagymát és pürésítsük a kesudióval, vízzel, élesztőpehellyel, szerecsendióval és kurkumával, majd sózzuk, borsozzuk.
6. Kenjük ki a tepsit és tegyük bele a burgonya- és padlizsánszeletek felét. Ráöntjük a lencsét, és ismét rétegezzük a burgonyát és a padlizsánt a paradicsomszeletekkel együtt. Lekenjük besamel szósszal, és megszórjuk vegán sajttal (nem kötelező). Helyezzük a muszakát a sütőbe 30 percre, és még forrón tálaljuk.