Senkinek sem kell megváltoznia miattunk. De ha ez valaha is kívánatos lenne – például a párod, barátod vagy szobatársad esetében– egy tanulmány szerint ez a két szabály hasznos lehet számodra.

Így változtass a másikon

Az igaz szerelem azt jelenti, hogy megbecsülünk és elfogadunk valakit olyannak, amilyen. Minden hibájával és gyengeségével együtt. Nem akarunk semmit megváltoztatni rajta. Ha egy Disney filmben élnénk, mindez lehetséges lenne… 

Ha azonban valahol rossz kanyart vettünk, és a rózsaszín köd felszállása után ütköztünk a való világgal, az általában másként történik. Lehetséges, hogy szeretünk valakit, de szeretnénk hogy megváltozzon. És minél közelebb vagyunk a másik a személyhez, minél több időt töltünk vele, ez annál valószínűbb. A meghitt, szoros kapcsolatok általában többek között a kompromisszumok megkötését, alkalmazkodást is jelentik, és ehhez általában elengedhetetlen a változtatás. De hogyan tudjuk elérni, hogy a másik kicsit alkalmazkodni hozzánk?  A Torontói Egyetem kanadai pszichológusai megvizsgálták ezt a kérdést, és talán megtalálták rá a választ.

A pszichológusok a változás két megközelítését hasonlítják össze

A kutatók a tanulmányukban a párkapcsolati kapcsolatokra koncentráltak, de az eredményeket a barátságokra, az egyéb partnerségekre és más szoros társadalmi kapcsolatokra is alkalmazták. A kutatók két általános megközelítést hasonlítottak össze az emberekben, amikor változásról van szó (egy másik személy kedvéért): az elnyomást és az újraértékelést.

Ebben az esetben az elnyomás azt jelenti, hogy mindkét érintett fél figyelmen kívül hagyja, tagadja vagy lejátssza az olyan negatív érzelmeket, mint például a harag, a sértettség, a félelem vagy a sérült büszkeség, amelyek kiváltják az egyik személyben a másik viselkedésének alkalmazkodási vágyát. Az újraértékelés viszont azt jelenti, hogy alternatív perspektívát vettek a helyzetre, például figyelembe vették a másik perspektíváját és szándékát, és ezáltal értelmet láttak a változásban.

Ezt ki ne gondolta volna? Azokban a párokban, akik az újraértékelési megközelítést alkalmazták, a megfelelni akaró személy sokkal jobban tudott ténylegesen változtatni, mint a többi pár.

“A változásra való felkérés negatív érzéseket válthat ki az emberekben, mivel ez egy jelként értelmezhető, hogy a partner nem váltja be az elvárásokat, vagy hogy a partner elégedetlen a kapcsolattal” – magyarázza Natalie pszichológus és a tanulmány egyik szerzője. “Ha ők nem értenek egyet, és nincsenek meggyőződve arról, hogy erőfeszítéseket kell tenniük a kívánt változás érdekében, az konfliktust és haragot fog szítani az emberben”- tette hozzá.

Más szóval, ha azt akarjuk, hogy egy személy megváltozzon miattunk, akkor stratégiailag nem bölcs dolog kinyilvánítani kívánságunkat, és elvárni hogy ezt anélkül tegye, hogy megbántanánk. Másrészt ésszerűbb olyasmit kínálni az embereknek, ami segít nekik megérteni minket. Mit tesz velünk, ha úgy viselkednek, ahogyan. Mit jelentene számunkra, ha megpróbálna változtatni. Elsősorban miért akarjuk ezt a változást – mert komoly érdekünk fűződik ahhoz, hogy a kapcsolat életünk végéig folytatódjon.  

A tanulmányt végzők két szabályt javasolnak a változás elindításakor

Következtetésükhöz az eredmények kiértékelése után a vizsgálatért felelősök két olyan szabályt tudtak levezetni, amelyek betartása esetén növeli annak valószínűségét, hogy az ember helyettünk akar változtatni, és sikerülni fog:

  1. Fogalmazzuk meg kívánságunkat a lehető legkonkrétabban, és magyarázzuk el annak hátterét: Például ahelyett, hogy azt mondanánk: „Igazán rendet tehetnél”, megkérhetjük az illetőt, hogy evés után azonnal mossa el az edényeit, vagy tegye be a mosogatógépbe. Mert a heverő edények rendkívül megterhelőek számunkra, és bosszankodunk, ha a végén magunktól kell eltennünk helyette. Inkább kis, konkrét változásokat kell ösztönözni, mint egyszerre nagy újragondolást követelni.
  2. A másik személy támogatása a változás folyamatában: Ha azt látjuk hogy az a személy, akit szükségleteinkhez kívánunk igazítani, erőfeszítéseket tesz hogy megfeleljen vágyainknak és alkalmazkodjon hozzánk, hasznos, ha kifejezzük a hálánkat és elismerésünket felé. És türelmesnek lenni, mert a változáshoz idő és energia kell. De egy személy aki törődik velünk, általában hajlandó és képes mindkettőt megtenni.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?