Epres turmix, eperfagylalt vagy epertorta, mindegy milyen. Egyszerűen nem tudunk betelni a piros finomságokkal. A kis gyümölcsök nem csak különösen ízletesek, de igazán ütőképesek is. Ez történik a testtel, ha minden nap eszünk epret.

Eper minden napra

Végre elkezdődött a hivatalos eperszezon! Nyitottak a szántóföldek a saját szedésre, és májustól legkésőbb augusztus végéig a legfinomabb eper is kapható az üzletekben. A piros gyümölcsöt különösen szeretjük, mert nagyon sokoldalú lehet: nyári salátába keverve, főételhez köretként vagy természetesen finom desszertként. De lesz-e valaha eper túladagolás? Figyelem, kedves eper fanatikusok, itt jön a kis erőgyümölcs hatása a szervezetünkre.

1. Segít a fogyásban 

Az eper nem csak ízletes, hanem egy kis segítő is lehet a fogyásban. Alacsony kalóriatartalmú és magas a C-vitaminban, valamint antioxidánsokban gazdag. Ez felpörgeti az anyagcserét, ezért támasz lehet a fogyás során. Az édes gyümölcs az emésztésben és a vércukorszintben is észrevehető. A sok élelmi rost elősegíti a rendszeres bélmozgást és hosszú telítettségérzetet biztosít.

2. Tisztább bőr és védelem az UV sugarak ellen 

A drága ápolási rutin a múlté! Rendben van minden nap epret enni? Nagyjából. Naponta fogyasztva pozitív hatással lehet a bőrünkre. A C-vitamin, az antioxidánsok és a szalicilsav kombinációja csökkenti a gyulladást, serkenti a sejtmegújulást és még az UV sugarak ellen is védhet. Abban az esetben, ha eltelt egy kis idő a biológia óra óta, a szalicilsav az illóolajokban, levelekben, virágokban és gyökerekben található savas vegyszer, amely önálló termékként segíthet a pattanások leküzdésében.

3. Boldog készítők

Miféle erőgyümölcs ez?! Az eper finom, szebbé varázsol és még boldogabbá tesz minket! Az imént említett gyümölcsben található magas C-vitamin-arány nem csak tisztább bőrt biztosít, hanem aktiválja boldogsághormonunk, a szerotonin felszabadulását is . Szóval, ha megint rossz napod van, csak egyél egy tál piros gyümölcsöt!

4. Felerősíthei a szénanáthát 

De légy óvatos a boldogság káprázatával: ne ess túlzásba! Sajnos az per nem mindig okoz örömöt mindenkinek. Azok, akik különösen a nyírfapollenre allergiásak, ne egyenek túl sok epret- mivel az olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek nagyon hasonlítanak a nyírfapollenben található allergénekhez. Keresztallergia alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a szervezet hasonló allergént észlel, és reagál a tipikus allergiás reakciókkal, például orrfolyással, fejfájással  vagy szemviszketéssel. Ezért kedves allergiások : csak egészséges mennyiségben fogyasszátok!

Source link

Vélemény, hozzászólás?