Emma McConnachie ortopéd orvos és a Royal College of Podiatry szóvivője elárulta, hogy milyen lábbeli hibákat lát az embereken nyáron. Neki hála kiderült, hogy melyik nyári szandálok van az orvosok által jóváhagyva, és melyik darabok nem.

Amikor a divat ártalmas

Egyértelmű szabályok vannak arra vonatkozóan, hogy mit szabad és mit nem, ha olyan cipőket keresünk, amelyekben hosszabb utakat is megtehetünk kényelmesen. McConnachie 23 éve praktizál, így rengeteg lábproblémát látott, amik cipők miatt alakultak ki. 

A nagy hiba az, hogy az emberek hajlamosak papucsot vagy olyan cipőt viselni, amelyet nem járásra terveztek. A lábnak valami olyasmire van szüksége, ami nem csak a lábfejünk fölött tart. Valaminek tartania kell a lábunkat az ív alatt. A legtöbb nyári cipőnél azonban az a valószínűbb, hogy lecsúszik, aztán félig leszakad. McConnachie szerint ez olyan problémákat okozhat, mint például a cipő leesése, aminek következtében akár ki is fordulhat a bokánk. Ideális esetben McConnachie olyan cipőket ajánl, amelyek három pánttal rendelkeznek – egy az elején, egy a közepén, a másik pedig a bokát támasztja. 

Cipők, amiket mellőzz

Természetesen főleg a lapos szandálokról beszélt, de esett néhány szó a magassarkú szandálokról is.

„Általában azt tanácsoljuk, hogy kerüljék a magassarkú cipőt, mert többek között növeli az esések esélyét. De ha mindenképp magassarkút kell viselni, általában azt tanácsoljuk, hogy a sarok ne legyen nagyobb egy hüvelyknél” – mondja a szakember.  Összefoglalva, kerüljük a következő három szandálstílust a lábfej tökéletes egészsége érdekében: 

1. Flip-flop

2. 3 pántnál kevesebb, nem túl stabil pánt

3. Magassarkú 

Source link

Vélemény, hozzászólás?