Néha egy-egy mondat kimondásakor nem is gondolunk arra, milyen következményei lehetnek szavainknak – különösen, ha gyerekekről van szó.

Észrevétlenül bántani

Még a legpéldásabb szülők is hibáznak néha a gyereknevelés során. Egyikünk sem tökéletes. Egyes hibák azonban annyira nem nyilvánvalóak, hogy elvileg kevesen gondolnak rájuk. Főleg egy veszekedés hevében, vagy ha a felnőtt fáradt, dühös vagy éppen siet valahova. Néhány szülő nem is emlékszik a gyermeknek az érzelmekről mondott szavaira. De a gyerekek gyakran egy életen át emlékeznek rájuk, ami negatívan hat a pszichéjükre. Olga Romaniv családpszichológus segítségével kiderítettük, milyen kifejezéseket kerüljünk el a gyermekkel való kommunikáció során, és miért.

Közbeszólsz

A szülők számára a gyerekek történetei arról, hogy mi történik az életükben, gyakran háttérzajjá válnak, amely a megszokott életüket kíséri. Ez olykor annyira zavarja őket, hogy el akarják vetni a beszédet, így ahelyett hogy hagynák a kicsit sztorizni, kérdéseket tesznek fel nekik, felgyorsítva a mesélési időt. A kiszolgáltatott gyermekek félreértelmezhetik az ilyen kijelentéseket, és arra a következtetésre juthatnak, hogy a szülők egyszerűen nem törődnek velük. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi történik a gyermeked életében, a közvetlen kérdések feltevése nem biztos, hogy olyan hatékony, mintha csak ülnél és figyelmesen hallgatnád. A gyerekek nagyobb valószínűséggel nyílnak meg a szüleiknek, ha nem érzik hogy azok közömbösek. Ne feledd, hogy még a napközbeni történésekről szóló hétköznapi megjegyzések is a gyermek interakciójának módja. Jobb kapcsolatot építhetsz ki vele, ha nyitott és érdeklődő maradsz, de ne hagyd figyelmen kívül, és ne kínozd túlzott kíváncsisággal.

“Ez mind hülyeség”

Gyakran öntudatlanul arra törekszünk, hogy a gyerekek helyett megoldjuk a problémáikat, vagy leértékeljük érzelmeiket és tapasztalataikat. Természetesen az elmúlt évek magasságából a gyerekek sok tapasztalata objektíven nonszensznek tűnik a szülők számára. De fontos észrevenni, hogy a gyermek más helyzetben van, és mindent másként érzékel ami történik. Ha azt mondjuk neki, hogy egy romantikus vagy baráti csalódás után a negatív érzelmeinek nincs értelme és gyorsan elmúlnak, más szóval, egyszerűen lesöpörjük, és ez rossz taktika. Ehelyett szimpatikus megjegyzésekkel mutasd meg gyermekednek, hogy megérted és együtt érzed vele.

“Nem lehet rád számítani”

Minél idősebbek, annál inkább szeretnék ha komolyan vennék őket, különösen a szüleik részéről. Keress módokat annak kimutatására, hogy bízol gyermekedben. Ha szívességet kérsz tőle, az azt mutatja, hogy számítasz rá. A segítői kiváltság azt mutatja, hogy úgy gondolod, gyermeked készen áll a feladatra. Ha egyértelművé teszed hogy megbízol benne, az növeli a saját képességeiről alkotott véleményét, és növeli annak valószínűségét, hogy magabiztos felnőtté váljon. Ellenkező esetben a gyerekekben számos komplexus és súlyos önértékelési probléma alakulhat ki.

“Csináld, ahogy mondom”

Lehet és kell is szabályokat alkotni, de készülj fel arra is, hogy elmagyarázd őket a kicsinek. A szabályok és határok el nem ismerése természetes a gyerekek és a tinédzserek számára, de ha meghallják az indokolt magyarázatod hogy miért rossz például a véget nem érő bulik vagy az iskolai kötelességek figyelmen kívül hagyása, akkor ez a szabály ésszerűbbnek tűnik számukra

Miért megint négy?

A szülők hajlamosak gyermekeiket fiatalon jobban dicsérni, de serdülőkorban a dicséretet gyakran felváltja az állandó kritika. Holott a serdülőknek éppúgy szükségük van az önbecsülés növelésére, mint a gyerekeknek. Sőt, valószínűleg még jobban is… Mindig szülői jóváhagyásra várnak, még akkor is, ha elzárkóznak és nem mutatják meg. Ezért a kritikának építőnek és motiválónak kell lennie– mondja a szakember.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?