Valószínűleg mindannyian ismerjük az ebéd utáni tipikus fáradtságot. De a délutáni álmosság esetén nem szabad kávéért nyúlni, válasszuk helyette inkább ezt az egészséges nassolnivalóhoz. 

Kajakóma

Pazar ebéd volt? Akkor valószínűleg nem sokáig várat magára a kötelező délutáni mélypont. Mivel szervezetünknek sok energiára van szüksége egy bőséges étkezés megemésztéséhez, gyakran bénító fáradtság kerít minket hatalmába. A legtöbb ember kedvenc ellenszere erre a kávé. A benne található koffein felébreszt bennünket azáltal, hogy blokkolja az álmosító neurotranszmitter, az adenozin hatását. A hátránya, hogy a hatás nem tart sokáig.

Tökéletes nassolnivaló a délutáni fáradtság ellen

Neurológus és táplálkozási szakértő Dr. Daniel Amennek van még egy tippje a délutáni kóma ellen: a “mindbodygreen” podcastban tökmagot ajánl a fáradtság fenntartható és egészséges elűzésére.

A magvak ébresztő hatásukat egy tulajdonságnak köszönhetik: „A tökmag javítja a dopamin felszívódását” – árulja el dr. Amen. A benne lévő neurotranszmitter tirozin többek között szabályozza a motivációt és az izgalmat. Ezért ha délután ásítozunk, a magok segíthetnek.

A tökmag azonban ennél is többre képes: gazdag magnéziumban, ami a vércukorszint szabályozásában fontos. Az ebédutáni fáradtság gyakran a vércukorszint gyors csökkenése miatt következik be. Tehát ahelyett, hogy rövidtávon a kávéból vagy teából származó koffeinnel küzdenénk meg az energiacsökkenéssel, Dr. Amen szerint tartsuk szinten a vércukorszintünket egészséges nassolnivalókkal – a tökmag erre tökéletes. Ezenkívül nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, ami hosszú ideig jóllakottan tart minket, és megakadályozza a vércukorszint további csökkenését.

Energianövelés egészségügyi előnyökkel

A vas egyébként a tökmagban is nagy mennyiségben található. A fáradtság gyakran a vashiány figyelmeztető jele lehet, így az egészséges magvak nassolása segíthet.

Legközelebb, amikor a délutáni hanyatlás ér, próbálj ki egy marék tökmagot eszpresszó helyett. De a magvak akár turmixban is finomak, vagy közvetlenül belekeverheted az ebédedbe – például saláta feltétként – így előzheted meg a délután rád leselkedő fáradtságot.

Source link

Vélemény, hozzászólás?