Tesztelték a kutatók, hogy mennyi bacit eszünk így meg.

Több tényezőtől függ

Mindannyian ejtettünk már le egy darab kekszet, egy szelet kenyeret vagy egy pizzát a földre, amit még meg akartunk enni. Ilyenkor gyakran csináljuk, hogy igyekszünk minél gyorsabban felkapni onnan, abban bízva, hogy úgy kevésbé lesz koszos. De vajon szabad-e valaha olyan ételeket enni, amiket a földre ejtettek?

„Nos, valójában nem szeretem megmondani az embereknek, mit tegyenek” – mondta Don Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi tanszékének professzora a HuffPostnak. „Szeretek beszélni az embereknek a tudományról, és hagyni, hogy maguk döntsenek. Természetesen, ha leejtesz valamit a földre, az kapcsolatba kerülhet a kórokozókkal, és ha megeszed ezeket a baktériumokat, megbetegíthetnek.”

A szakértők szerint az, hogy az öt másodperces szabály – vagy a 10 vagy három másodperces szabály, bárminek is nevezzük – összetett kérdés. Ez több változótól függ, beleértve az élelmiszer típusát, a padló típusát és azt, hogy az adott felület mitől lehet szennyezett.

Mi történik, ha leejted az ételt a földre?

Journal of Applied Microbiology folyóiratban közzétett 2006-os tanulmányban azt vizsgálták, hogy az élelmiszer szennyezett felülettel való érintkezésének időtartama befolyásolta-e a baktériumok átjutását az élelmiszerbe. Három szalmonellával szennyezett padlótípust – csempe, fa és szőnyeg –, valamint kétféle élelmiszert teszteltek: bolognait és kenyeret.

A kutatás során a padló szennyezettsége és a felület típusa volt a legfontosabb. A szőnyeg hosszabb ideig több baktériumot megtartott, de nem terjedt át annyira az élelmiszerekre.

2016-ban egy másik tanulmányban a kutatók egy másodpercnél, és öt másodpercnél rövidebb ideig szennyezett rozsdamentes acél-, csempe-, fa- és szőnyegfelületekre ejtett görögdinnyét, kenyeret, vajas kenyeret és gumicukorkát teszteltek. Végül kiderült, hogy a legtöbb baktérium a görögdinnyébe, a legkevesebb pedig a gumicukorba kerül át, de a szennyeződés már a másodperc töredéke alatt is megtörtént.

„Kutatásunk azt mutatta, hogy minden körülmények között – függetlenül attól, hogy milyen felületen, milyen étellel vagy milyen időben – mindig volt néhány kísérlet, ahol baktériumok áttelepülését tapasztaltuk” – mondta Schaffner. „Nem volt olyan biztonságos időszak, amikor soha nem láttuk a baktériumok átvitelét.”

Bár számít, hogy mennyi ideig van az étel a padlón, az étel típusa és az, hogy valójában mi van a padlón, legalább annyira számít, ha nem többet. Valamint fontos szerepet játszik az élelmiszer nedvességtartalma. A dinnyére a baktériumok nagy része áttelepült.

Tehát az 5 másodperces szabály igazából egy mítosz, sokkal fontosabb, hogy mi és hol landol.

Forrás: HuffPost

Forrás

Vélemény, hozzászólás?