A csapatot nem csak a szolgálat köti össze, hanem a mentális kapcsolatok is” – írta egyszer Barto Agnia a „Személy keresése” című könyvében. De vajon tényleg összefér-e a barátság és a munka? Milyen szabályokat kell betartani, hogy a személyes kapcsolatok ne sértsék a karrierünket?

Barátkozás a munkahelyen

Mindennapi életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így nem csak az a fontos, hogy hogyan birkózunk meg a munkahelyi feladatokkal, hanem az is, hogy kellemes-e a munkahelyi légkör. Hiszen az elmúlt munkanap elégedettségének garanciája nem csak a kényelmes munkahely és a kellemes feladatok elvégzése, hanem a körülötted lévő emberek is.

A tudósok egyetértenek abban, hogy pozitív csapatban dolgozni könnyebb és produktívabb az egész vállalat számára, és ezt számos tanulmány eredménye is közvetlenül megerősíti. Ha azonban a kollégák közötti igaz, erős barátságról van szó, a dolgok gyakran már nem ilyen egyszerűek.

Tehát a barátság segít elérni a munkahelyi céljaidat, vagy a szakmai előmenetel gátjává válik? Most elmondják a szakemberek a tapasztalataikat…

A barátság és a munka összeegyeztethető

Sajnos sok cégtulajdonos nem fordít jelentős figyelmet a barátságra a csapatban, vagy akár óvakodik ettől a jelenségtől. Félő, hogy a kollégák elkezdenek “barátkozni” a vezetőkkel és más alkalmazottakkal, ami veszekedéseket okoz, és negatívan befolyásolja a munka eredményét.

Valójában minden pont fordítva zajlik: a barátokkal együtt dolgozó kollégákat nemcsak a jól koordinált kommunikáció különbözteti meg, hanem a munkatermelékenység magas mutatóit is folyamatosan jelentik!

A cikk még nem ért véget!

1 2

Forrás

Vélemény, hozzászólás?