Nem szabad megfeledkezni a rutinról.

A hétvégére a többségünk kimerül, ezért legszívesebben csak kikapcsolódnánk, pihennénk és aludnánk. De a hétvégi reggeli rutin létrehozása és fenntartása valóban segíthet abban, hogy jól érezzük magunkat a hét további részén. Ezt szem előtt tartva, íme öt gyakori hiba, amit az emberek hajlamosak elkövetni szabadnapjaikon.

Túl sok alvás

Senki sem akarja, hogy szidják, amiért hétvégén alszik. De sok szakértő egyetért abban, hogy a szokásos alvási idő meghaladása akadályozhatja az általános jólétet. A kutatások azt mutatják, hogy az alvás és az ébrenlét jelentős változékonysága összességében kevésbé egészséges. A tanulmányok a „szociális jet lag”-et – az alvási szokások hétköznapokról hétvégékre való eltolódását – a nagyobb általános fáradtsághoz és álmossághoz kötötték.

De azért a hétvégi alvás mellett is állnak érvek. Egy tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik a héten keveset aludtak, de hétvégén felzárkóztak, ugyanannyi ideig éltek, mint azok, akik összességében eleget aludtak. (Szemben az alváshiányos emberekkel, akik nagyobb valószínűséggel haltak meg korán.)

Hidratálás

A H2O kortyolgatása – még akkor is, ha nem vagy szomjas – segít a megfelelő hidratáltság fenntartásában egész nap. Ha nem szereted a sima vizet, próbálj ki gyógynövény- vagy gyümölcstartalmú vizet. A cél az legyen, hogy megpróbálj megtalálni valamit, ami valóban tetszik, így valószínűbb, hogy a hidratálást hosszú távú rutinná tudod tenni.

Gondolj a következő hétre

Hétvégén az embereknek lehetőségük van a kikapcsolódásra. Ennek ellenére érdemes felkészülni az elkövetkező napokra, a reggelek igazán szép időszakok lehetnek az ilyen munka elvégzésére.

Például érdemes előre kitalálni, hogy mit akarunk főzni a jövő héten, és felkészülni a hozzávalókkal.

Friss levegő

Jó, ha felébredés után nem sokkal kimész a szabadba. Az erős fény tudatja az agyaddal, hogy ideje felébredni.

Ha reggel kimész a szabadba, az nem az a fajta változás, ami különösen nehéz vagy megterhelő lenne, de mégis erős. Az, hogy hogyan viselkedsz az egyik nap, befolyásolja a másnapodat.

Forrás: HuffPost

Forrás

Vélemény, hozzászólás?