Oroszországban fedezték fel őket.

Barlangi oroszlánok mumifikálódott maradványait leplezték le

Egy nemzetközi tudósokból álló csoport azonosított több kihalt jégkorszaki oroszlánt, amik a valaha megtalált legjobban megmaradt példányok közé tartoznak. Úgy vélik, hogy a Borisz és Spárta több tízezer évvel ezelőtt rövid ideig kóboroltak a mai Oroszország keleti részén.

A barlangi oroszlánok (panthera spelaea) az egykor Eurázsia nagy részén éltek, mielőtt körülbelül 10 000 évvel ezelőtt kihaltak. Ezek a nagymacskák szoros rokonságban vannak a ma Afrikában élő társaikkal, de sokkal nagyobbak voltak náluk.

A két barlangi oroszlánkölyök vélhetően körülbelül egy-két hónapos volt, amikor meghalt. Kb. akkorák, mint egy felnőtt házi macska, és mumifikálódtak.

A NBC News érdeklődött a kutatóknál, és kiderült, hogy összesen négy kölyköt találtak, de Spárta a legkülönlegesebb.

“Spárta, a nőstény kölyök egyedi. Tudomásom szerint ez a legjobban megőrzött megfagyott példány az utolsó jégkorszakból. Spárta szinte tökéletes állapotban van”- mondta Love Dalén kutató.

Nem volt sörényük?

A barlangi oroszlánokkal egy időben már éltek emberek is, akik megörökítették őket a barlang rajzokon. Emiatt sejthető, hogy ezeknek az állatoknak nem volt sörénye. “Az őskori emberek vagy csak nőstény barlangi oroszlánokat ábrázoltak, vagy a barlangi oroszlán hímekről hiányzott a sörény” – tette hozzá Dalén. “Ezt még mindig nem tudjuk. Azt hiszem, meg kell találnunk egy fagyott, felnőtt hím barlangi oroszlánt, hogy rájöjjünk erre.”

Azt még nem tudják, hogy mi okozhatta a kölykök vesztét.

Forrás: Courtesy/Jacqueline Gill

Forrás: NBC NewsForrás

Vélemény, hozzászólás?