Akadnak nyitott papok is.

Ez volt az első ilyen szertartás

A norvégiai evangélikus egyház névváltoztató ünnepséget rendezett egy 49 éves transznemű nő számára, a tisztviselők szerint ez volt az első ilyen esemény az északi országban.

Elin Stillingen tavaly törvényesen megváltoztatta nevét és nemét. A norvég fővárostól, Oslótól északra található Hoff-templom ünnepelte az alkalmat. Stillingen elmondta, hogy számára különösen fontos, hogy az esemény egy templomban történjen.

Hoff templom

“Tagja vagyok a norvég egyháznak, és keresztény vagyok, ezért fontos ez az ünnepség számomra” – mondta.

Az alkalmat Stein Ovesen lelkész vezette, aki a szertartást a Stensveen Alapítvánnyal szervezte, ami egy norvég nem kormányzati szervezet, ami szexuális irányultságukkal, nemi identitásukkal vagy nemi megnyilvánulásukkal kapcsolatos kihívásokkal küzdő embereket támogat.

Ovesen elismerte, hogy Norvégiában nem mindenki fogadta el, hogy ilyen eseményt rendezhetnek egy templomban.

„A konzervatív részen olyan papokat találhatsz, akik mélyen elítélik a tevékenységünk. De számomra ez egy fontos cselekedet, ami kifejezi azt a kegyelmet és nyitottságot, amit Isten megmutat nekem ”- mondta Ovesen.

A norvégok, akárcsak északi szomszédaik Dániában, Finnországban, Izlandon és Svédországban, túlnyomórészt evangélikusok. A liberális gondolkodású északi országok határozottan támogatják az LMBTQ-jogokat és a nők jogait.

Forrás: NBC News

Forrás

Vélemény, hozzászólás?