A burgonya kifejezetten rossz hírnevet szerzett magának magas szénhidráttartalma miatt, mivel úgy tartják, nagyban hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Ám az igazság az, hogy a burgonya pont hogy elősegítheti a fogyást. Élő bizonyíték erre egy nő, mert három hónapig minden nap evett burgonyát, 10 kilót leadott, amit azóta sikerül fenntartania. Cikkünkből kiderül, miért a burgonya a tökéletes étel a fogyáshoz.

Az olyan szénhidrátok mint a burgonya, nem vezetnek hízáshoz?

Nem minden szénhidrát tekinthető egyenlőnek. A szénhidrát típusa – összetett és egész, és szerepet játszik a fogyásban – magyarázzák a szakemberek. A komplex szénhidrátok, például a burgonya és a teljes kiőrlésű gabonafélék valójában alacsony kalóriatartalmúak és magas rosttartalmúak, így ezeknek az ételeknek az elfogyasztása elősegítheti a kevesebb kalória fogyasztását és a jóllakottság érzését. Ha jóllakottak szeretnénk lenni, az orvosok azt javasolják, hogy az általunk fogyasztott szénhidrátok többségének teljes, feldolgozatlan élelmiszerekből kell származnia, például burgonyából, barna rizsből, quinoából, kukoricából, zabból és gyümölcsből. És ne spóroljunk! A testünk a szénhidrát fogyasztásakor kapott glükózon nyeri az energiát, ezért a kalóriák körülbelül 50-60 százalékát egész, feldolgozatlan szénhidrátokból ajánlott megenni.

Miért jó a burgonya a fogyáshoz?

A normál és az édesburgonya egyaránt előnyös a fogyás szempontjából, és alacsony kalóriatartalmú ételnek számítanak. Fél kilogramm burgonya 400 kalóriát tartalmaz, szemben fél kiló kenyérrel, ami 1200 kalória. Ez azt jelenti, hogy fogyaszthatunk burgonyát, miközben fenntartjuk az alacsony kalóriabevitelt, és segít éhezés nélkül fogyni. Ennek oka, hogy a közönséges ételek jóllakottsági mutatója szerint a főtt burgonyát tartják a legkellemesebb ételnek. A burgonya jóllakottsági hatása az étel mennyiségének (egy nagy burgonya vagy két közepes), valamint a magas víz-, magas rosttartalmú, és magas fehérjetartalomnak köszönhető. A benne található rost segít lassítani az emésztést, elősegíti a teltséget és csökkenti az éhséget. A burgonya tartalmaz egy proteináz inhibitor II nevű vegyületet is – magyarázzák a szakemberek, amely hatással van a hormon szekréciójára, ami csökkent éhséget és lassabb emésztést eredményez. A rost és a fehérje kombinációja hozzájárul a jóllakottság növeléséhez, elősegíti a fogyást.

Bizonyos burgonyák jobban a fogyás szempontjából?

Minden burgonya alacsony kalóriatartalmú, így fogyásbarát. Noha kicsi a különbség a rost, a természetben előforduló cukor és a mikroelemek mennyiségében, ezek a különbségek nem elég jelentősek ahhoz, hogy befolyásolják a fogyást. A sárga burgonya valamivel alacsonyabb kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú. A piros burgonya alacsony kalóriatartalmú, valamivel kevesebb rostot tartalmaz, de nagy mennyiségben tartalmaz fitokemikáliát. Az édesburgonya valamivel magasabb kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, nagyon sűrű ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A nap végén válasszunk olyan burgonyatípust, amelyiket a legjobban szeretjük – fehér, piros, édes vagy lila -de mindenképpen együk meg a héját, ebben van a legtöbb rost és mikroelem.

A cikk még nem ért véget!

1 2

Source link

Vélemény, hozzászólás?