XIV. Lajos király piros cipőjétől kezdve David Boowie platformjáig, a férfiaknak hosszú múltjuk van a magassarkú lábbelikkel.

A magassarkú cipők története

Az elmúlt három évszázadban a magassarkú cipők széles körben női stílusnak számítanak. A kifutópályáktól kezdve a napi munkaruhákig mindenhol megtalálható, és szorosan összekapcsolódott a női identitással. Mivel azonban a divat szerelmesei az iparban és azon kívül is lépéseket tesznek a ruhák nemi kettősségének lebontására, egyre több férfit lehet elcsípni ezekben a lábbelikben. A női divat ilyen ikonikus ábrázolásává vált lábbeli átvételével választásukat gyakran „úttörőnek” vagy „ nemi hajlításnak ” nevezik. Ám mielőtt itt is ezt kezdenénk el hangoztatni, fontos tudni, hogy a magas sarkú cipők eredete kifejezetten a férfiakkal kezdődött. A legkorábbi ismert magassarkú a 10. századi Perzsából származik. A lóháton lovagló férfi katonák sarokkal rögzítették a lábukat a kengyelbe, így magabiztosabbak, erősebbek voltak harc közben. A koncepciót kilenc évszázaddal később az amerikai cowboyok vették át, de erről később. Mivel a magassarkú a hatalmat és a katonai képességeket jelentette, a gazdagság kifejezőeszköze is lett, mivel csak azok engedhették meg magunknak, akiknek pénzük volt. Ez a szimbolika XVI. Lajos király uralkodása alatt az 1600-as években újra megjelent Franciaországban, és versailles-i mesterek magassarkút használtak az osztályok és a preferenciák megkülönböztetésére. 1670-ben kijelentették, hogy csak a nemesi osztály tagjai viselhetnek sarkat. Ezen a csoporton belül a király csak a kedvenc udvaroncainak engedte meg, hogy pirosat viseljenek -ez volt őfelsége választott színe.

Férfi státusszimbólumból női trend

A francia forradalom végére azonban a magassarkú cipőket túl nőiesnek tartották, és figyelmen kívül hagyták a férfiak Európában. Azonban a világ túloldalán az amerikai nyugat új telepeseit ezzel ellentétben elkezdte vonzani a lábbeli, és a cowboyok körében a férfiasság és a férfi büszkeség megtestesítőjének tekintették. A legtöbb cowboy csizma fordított kerek sarokkal, kubai sarokkal volt ellátva (a hagyományos Flamenco táncosok lábbelijére hivatkozva), és elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy nagy távolságot megtéve is megfelelő testtartással tudjanak lovagolni. Ennek ellenére a cowboy kontextuson kívül a magassarkúakat általában továbbra is női cipőnek tekintették. Csak a hatvanas években, amikor a Beatles népszerűsítette a „Beatle Boots” -t – a Chelsea csizmák korai ismétlését, tért vissza a férfi öltözködés részeként. A 20. század végén olyan rock-n-roll csoportok, mint az Aerosmith és a Mötley Crue is hasonló cipőket hordtak, míg az olyan glam rock művészek, mint Kiss és David Bowie, a hivalkodóbb változatok mellett döntöttek. A 70-es évek Bowie például merész platformokban, tűsarkú cipőkben lépett fel – annak ellenére, hogy mindez akkoriban a női divat szinonimája volt.

A cikk még nem ért véget!

1 2

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük