Változtatnak a hangnemen.

Nem áll jól Kína szénája

Kína a koronavírus kapcsán rengeteg kritikát kapott az utóbbi időben, ezért a vezetője, Xi Jinping elnök a héten kijelentette, hogy javítani kell az ország “márkáján”, miközben olyan “nemzetközi hangra” kell törekedniük, ami tükrözi a világ második legnagyobb gazdaságának növekvő státuszát.

“Figyelnünk kell arra, hogy megértsük a hangnemet, legyünk nyitottak és magabiztosak, ugyanakkor szerények és alázatosak is, és törekedni kell arra, hogy hiteles, szerethető és tiszteletreméltó képet alkossunk Kínáról” – mondta a kommunista párt ülésén. Majd hozzátette: “Létfontosságú, hogy Kína javítsa a globális megítélését a barátkozás érdekében.”

Sok a kritikusuk

Nem meglepő a lépés, hiszen több országgal, például az Egyesült Államokkal, romlott az ország viszonya. De Kína imázsának az egész világon történő megújítását könnyebb mondani, mint megtenni.

Rengeteg bírálatot kapott a koronavírus-járvány kezelése miatt, az ujgur muszlim kisebbségi lakossággal való bánásmódja és Hongkong autonómiájának visszaszorítása miatt. Peking tagadta az emberi jogok megsértésével kapcsolatos állításokat, és elutasította a koronavírus leplezésének állításait is.

Kína renoméja leginkább az USA-ban és Ausztráliában esett, az ottani válaszadók 81%-a mondta azt, hogy most nem nézi jó szemmel Kínát.

“A legtöbb amerikai és egyre több európai kevésbé figyel Xi szavaira, mint azokra a cselekedetekre, amelyeket Kína folytat otthon és külföldön egyaránt” – mondta Peter Trubowitz, a London School of Economics nemzetközi kapcsolatok professzora az NBC News-nak. Hozzátette, hogy Xi hangváltás iránti felhívása jelentheti a “hallgatólagos elismerését is annak, hogy Peking nemzetközileg elveszítette diplomáciai terepét, különösen a világjárvány kezdete óta”.

Viszont több afrikai és latin-amerikai országban javult Kína megítélése a koronavírus vakcinájuk miatt. “Néhányan csodálni fogják, mert alternatívát kínál az önző és barátságtalan, az Egyesült Államok által vezetett világrendnek” – mondta Astrid Nordin, kínai nemzetközi kapcsolatok professzor.

Forrás: NBC News

Forrás

Vélemény, hozzászólás?