A rántott ételek a sok olaj miatt még akkor is egészségtelenné válnak, ha egyébként annak számítanak. Ezzel a recepttel olaj nélkül, fröcsögésmentesen sütőben is elkészítheted, ráadásul pont olyan ropogós lesz, mint az eredeti!
Imádom a rántott dolgokat, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül. A magyar családok talán leggyakoribb vasárnapi étele is fixen a rántott hús, vagy a rántott zöldség – sültkrumplival. Ám akármennyire is igyekszünk egészséges módon elkészíteni az ételeinket, a sok olaj miatt még a tápanyagban gazdag rántott zöldségek sem lesznek annak számító finomságok. Arról nem is beszélve, hogy én személy szerint például ki nem állhatom, amikor az olaj sütés közben össze-vissza fröccsen, nem kímélve engem se. Szóval hoztam egy valóban egészséges alternatívát, amivel még a negatívumokat is elkerülheted.
Hozzávalók:
- ⅔ csésze barna rizsliszt
- 2 ek mandulaliszt
- 1 ek paradicsompüré
- 2 tk fokhagyma por
- 2 tk hagyma por
- 2 tk füstölt paprika
- 1 tk szárított petrezselyem
- 1 fej karfiol, virágokra vágva
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt a legmagasabb fokon, alul-felül sütéses funkción.
- A tepsit béleld ki sütőpapírral.
- Keverd össze a barna rizslisztet, a mandulalisztet, a paradicsompürét, a fokhagymaport, a hagymaport, a paprikát, a petrezselymet és egy csésze vizet egy turmixgépben.
- Pürésítsd, amíg a tészta sima és sűrű nem lesz.
- Tedd át egy tálba, mártsd bele a karfiol virágokat, míg jól be nem borulnak a tésztával.
- A karfiolt helyezd el az előkészített tepsiben. Ügyelj arra, hogy a virágok ne érjenek egymáshoz.
- 20-25 percig süsd, amíg ropogós nem lesz a szélén.
- A sütőben még nem lesznek ropogósak. Vedd ki őket a sütőből, és hagyd állni 3 percig, hogy még egy kicsit ropogjon. Azonnal tálald, a köret pedig csak rajtad múlik.