
Főleg, ha tele van olyan immunerősítőkkel, mint a gyömbér, kurkuma, hagyma és fokhagyma.
Megint itt a hideg évszak, és jelenleg semmi sem segít jobban az orrfolyáson, a torokfájáson és a köhögésen, mint egy tál forró leves. A nagymamáink a tápláló csirkehúslevesre vagy a jó csontlevesre esküsznek, de egy igazán jó zöldségleves is megteszi- ami vegán, csirke nélkül. Főleg, ha tele van olyan immunerősítőkkel, mint a gyömbér, kurkuma, hagyma és fokhagyma. A zöldségleves vagy az olasz minestrone lehetőségei végtelenek, íme a recept!
Hozzávalók a húsleveshez:
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 zeller
- 2-3 sárgarépa
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 babérlevél, szál kakukkfű vagy bármilyen gyógynövény
- 1 darab gyömbér
- 1/2 kurkuma gyöké
- 2 paradicsom
- olivaolaj
- 1 teáskanál só
- cukkini
- zeller
- burgonya
- Póréhagyma
- zöldbab
- paprika
- kelkáposzta
- Mirelit borsó
- gomba
- spenót
- Svájci mángold
- fehér bab (konzerv)
- Csicseriborsó (konzerv)
- Tészta (lehetőleg rövid, kis tészta –külön főzve, különben zavaros lesz a tiszta leves!)

Elkészítés:
- A hagymát félbevágjuk, a fokhagymagerezdeket, a zellert és a fehérrépát durvára vágjuk, és olívaolajon erőteljesen megpirítjuk. Ezután öntsük fel bő vízzel (egy-két liter). És hozzáadjuk a petrezselymet, a babérlevelet, a gyömbért és a kurkumát (esetleg a paradicsomot).
- Az egészet megsózzuk, és lefedve hagyjuk párolni legalább egy órát. A húslevest szitán át öntsük egy másik serpenyőbe, és vegyük ki a főtt zöldségeket.
- A friss zöldségeket most kisebb darabokra vágjuk, és a lében puhára főzzük. Csak a legvégén adjuk hozzá a finom összetevőket, például spenótot vagy mángoldot. A cél az, hogy a zöldségek még mindig finom falatok legyenek, és ne süljenek túl.
- Tészta, bab, kenyér, csicseriborsó – bármit bele lehet tenni, ami jólesik. Fontos, hogy a tésztát külön főzzük meg. Ellenkező esetben a keményítő zavarossá teszi a levest.