
Egy igazi vitaminbomba a hidegebb évszakban!
A rókagomba a szezon első erdei gombája – és tele van fontos tápanyagokkal. Mindössze 100 gramm rókagomba fedezi a napi D-vitamin- és vasszükséglet felét, és rengeteg folsavat is kínál. A rókagomba a rizottó alapanyagaként különösen finom, és egy igazi kényelmi étel, amire egész évben vártunk. Íme a legfinomabb recept.
Hozzávalók:
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 800-900 ml zöldségalaplé
- 4 ek vegán vaj
- 300 g rizottó rizs
- 1⁄8 l száraz fehérbor
- 400 g rókagomba
- bors
- só
- 50 g vegán parmezán
- 4 szál kakukkfű

Elkészítés:
- Hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát, és vágjuk apróra. Az alaplevet felforrósítjuk és félretesszük.
- Egy másik serpenyőben felolvasztunk két evőkanál vajat, és áttetszővé pároljuk a hagymát valamint a fokhagymát. Most adjuk hozzá a rizst (előtte jól mossuk meg), és kevergetve főzzük egy-két percig.
- Leöntjük fehérborral, és közepes lángon hagyjuk párologni.
- Ezután lassan annyi forró levest öntsünk hozzá, hogy éppen ellepje a rizst. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett 16-18 percig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.
- Eközben tisztítsuk meg a rókagombát, mossuk meg és óvatosan töröljük szárazra. Egy serpenyőben erőteljesen megpirítjuk.
- Adjunk hozzá egy evőkanál vajat a rókagombához, és ízesítsük sóval, borssal.
- A vegán parmezánt lereszeljük, a kakukkfüvet megmossuk és szárazra rázzuk.
- A kész rizottóhoz keverjük a vegán parmezánt és egy evőkanál vajat, majd sózzuk, borsozzuk.
- Beleforgatjuk a rókagombát, és még forrón tálaljuk az ételt.