
Ha egy jó közérzetet okozó étkezésre vágysz, de útközben a vegánságot is kipróbálnád, ebben a receptben megtalálod a megfelelő inspirációt. Ezt az ételt különösen a meleg őszi napokon szeretjük.
Nem kell mindig húsnak lennie az asztalon. Időnként én is szeretek a zöldségekre koncentrálni, és hagyni, hogy ezek játsszák a főszerepet a tányéron. Hiszen már régóta köztudott, hogy egy főétel darált hús, csirke és hasonlók nélkül is működik. Ezért ma megmutatom, hogyan kell elkészíteni a bulgurral töltött padlizsánt. Főleg most, az ősz kezdetén remek ötlet a lilán izzó zöldség a sütőből. Nem nehezíti meg a gyomrot, de alaposan feltölt. Elég jól hangzik, igaz? Szerencsére az elkészítése sem olyan nehéz. Először is el kell készíteni a bulgurt, a csomagoláson található utasítások szerint. Amíg a bulgur sül, a padlizsánnak szentelhetjük magunkat, és a serpenyőben megpiríthatjuk a töltelékhez szükséges egyéb hozzávalókat. Íme a recept!
Hozzávalók:
- 300 g bulgur
- 1 konzerv vesebab
- 4 padlizsán
- olaj
- 3 vöröshagyma
- 4 ek paradicsompüré
- 1 korty vörösbor
- 1-2 ek balzsamecet
- paprikapor
- chili pehely
- só
- bors
- egy kis petrezselyem
- vegán feta

Elkészítés:
1. A bulgurt a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük.
2. Közben a babot megmossuk és lecsepegtetjük. A padlizsánt megmossuk és hosszában félbevágjuk. Ezután vágjunk ki annyi belsőt a felekből, hogy a bulgurt később a kivájt padlizsánfelekbe tölthessük.
3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a padlizsánfeleket mindkét oldalukon néhány percig sütjük. Ezután előmelegítjük a sütőt 200 fokon, légkeveréses funkción, és a padlizsánokat kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy a “nyílások” felfelé nézzenek.
4. Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk félbe. A kivájt padlizsán húsát is felaprítjuk. Ezután a hagymás kockákat a paradicsompürével olajon izzasztjuk, majd hozzáadjuk a pépet. Néhány perc múlva mindent lekenünk balzsamecettel és vörösborral. Most hozzáadjuk a bulgurt és a babot a serpenyőben lévő finomságokhoz, és ízlés szerint fűszerezzük paprikával, chilivel, sóval, borssal.
5. Töltsük meg a padlizsánt a serpenyő tartalmával, majd főzzük a rakott edényt 30 percig a sütőben. Közben a petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, és a maradék hagymát karikákra vágjuk. Ha megsült a padlizsán, díszíthetjük petrezselyemmel és hagymakarikákkal, és tetszés szerint megszórhatjuk vegán fetával.