Az emberek mindig is megosztottak voltak a reggeli rutinjukról. Van, aki azonnal felugrik az ágyból és elkezd dolgozni, mások pedig először egy jó adag kávét fogyasztanak el. De mi lenne, ha azt mondanánk nektek, hogy a legjobb módja annak, hogy frissen induljon a napotok, az reggel egy csészényi feketekávéval kezdődik?

Számos kutatás kimutatta már korábban is a kávé pozitív hatásait az egészségre és teljesítményre nézve. A koffein serkenti az idegrendszert és növeli az energia szintet. Ezért nem meglepő módon sok sportoló is előszeretettel fogyasztja ezt az italt edzése előtt.

De vajon miért olyan jó kombinálni a reggeli kávét az edzéssel? Nos, ez elsősorban annak köszönhető, hogy mindkettőnek hasonló hatása van: mind a koffeinben lévő anyagoknak (mint például teobromin), mind pedig magának az edzésnek stimuláló hatása van.

Amikor rágondolunk erre a kombinációra, valószínűleg arra gondolunk először, hogy segít felpörgetni a testünket és növeli az energiaszintet, hogy jobban teljesítsünk az edzés során. De ez csak egy része annak, amit a reggeli kávé és edzés kombinációja nyújthat.

A koffein segít felébreszteni az agyat és javítja a koncentrációt. Ez azt jelenti, hogy ha először megiszunk egy csészényi forró italt, akkor már éberebbek leszünk ahhoz, hogy kiadjuk magunkból a maximumot az edzőteremben vagy futópályán.

Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy a kávé fogyasztása elősegíti a zsírégetést. A kutatások szerint ugyanis serkenti az anyagcserét és növeli a zsírsavak oxidációját. Tehát nemcsak energikusabbak leszünk tőle, hanem hatékonyabban is elégethetjük kalóriáinkat.

Természetesen mindenki más reagálhat erre a kombinációra. Van olyan ember ismeretségemben például, akinek túl stimuláló hatása van rá és inkább kerüli az ilyen típusú italokat reggelente. Azonban sokan vannak úgy vele, mint én: igazi élvezettel issza el ezt a feketébe hajló nedűt majd indul neki az edzőtermi edzésnek.

Összességében elmondhatjuk, hogy a reggeli kávé és edzés kombinációja valóban egy tökéletes módja annak, hogy frissen induljon a napunk. Az energizáló hatása segít felébredni és felpörgetni az agyat, míg az anyagcserét serkentő tulajdonságai elősegítik a zsírégetést. Tehát legközelebb amikor felkelünk és úgy érezzük még nem vagyunk igazán éberek, ne feledkezzünk meg arról a csészényi forró italról, ami lehetővé teszi számunkra azt a pluszt, amire szükségünk van ahhoz, hogy kiadjuk magunkból minden energiát az edzőteremben vagy futás közben!

Forrás

Vélemény, hozzászólás?