Ahogyan a sok emberi tulajdonsággal együtt, a félénkség szintén széles spektrumban áll rendelkezésre. Vannak, akiknek egy kis félénkségük van, másoknak viszont annyi, hogy befolyásolja életüket. Közülük sokan félénknek érezhetik magukat szexuális téren is, és ez nagy kihívást jelenthet számukra.

Sokan azt hiszik, hogy ha valaki szexuális téren félénk, az azt jelenti, hogy nem nyitott az ilyen típusú kapcsolatokra. Nem feltétlenül. Félénkség nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki visszautasítja a szexualitást – csupán csak képtelen bizalmat építeni a másikkal. A félénkség az intimitás hiánya miatt alakul ki, így egy ilyen ember nem mer bizonyos dolgokat megmutatni magából egy partnernek.

Az ilyen félelem leküzdésén dolgozni kell, mivel ha ez nem történik meg, akkor az önbizalom hiánya miatt nehézzé teheti a kapcsolatokban való részvételt. Ezt azonban megtehetjük: először is el kell fogadni magunkat ahogyan vagyunk és elfogadni a másik embert. Ezután megtanulhatjuk kinyílni és bizalmat építeni a partnerrel.

Ezen felül fontos lenne több időt tölteni magaddal és megtanulni felismerni saját igényeidet és vágyaidat. A magabiztosság erősítését is célszerű próbálnunk: például olvasgatva újságcikkeket vagy akár elmenni egy tanfolyamra is segíthet ebben. Noha ezek a lépések nagyon nehézek lehetnek, vannak olyan esetek, amikor kiderült, hogy segítenek az embereknek abban, hogy megtalálják saját benső erőforrásaikat.

Az igazság az, hogy senki sem tökéletes – de mindannyian megpróbálhatunk jobbak lenni. A férfiak és nők mindegyike univerzális és értékes érzelmi tulajdonságokkal rendelkezik. Ne engedd meg hogy a feszült helyzetek megfosszanak tőled és próbald meg kitörni a bizonytalanságból – ha komolyan vesszük saját magunkat és biztonságot érezünk benne, hogy biztonságban van környezetünkben – akkor könnyebben megtalálhatjuk az utat saját szexualitásunkhoz is.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?