Az ülőmunka egyre nagyobb arányban jelenik meg mindennapi életünkben. Az egyre fejlődő technológia köszönhetően, egyre több olyan munka van, melyhez csak laptop és internet szükségeltetik. Éppen ezért, sokan kérdik maguktól: lehet-e aranyerem az ülőmunkától?

Az első dolog, amit érdemes elgondolkodni, hogy mi is az ülőmunka. Ez bizonyos fokig általános fogalom, de általában azt jelenti, hogy valaki a számítógép előtt ülve végez munkát, mint például irodai munka, weboldal-készítés, online tanácsadás stb. Az ilyen munka előnyei közé tartozik, hogy a munkavállalónak nem kell bejárnia a munkahelyére és nem kell túlságosan kimozdulnia otthonából.

Mivel az ülőmunka nagyon elterjedt lett napjainkban, rengeteg embernek lehetősége nyílik arra, hogy otthonról dolgozzon és jövedelmet szerezzen. Bár a jövedelem vonzó lehet, sok ember szkeptikus abban a tekintetben, hogy mennyire egészséges ez a munkamód. A legtöbb ember azt gondolja, hogy az otthoni munka nagyon komfortos és stresszmentes lehet, de sajnos ez nem mindig igaz.

Az irányított ülőmunkának vannak előnyei és hátrányai is. Előnyei közé tartozik például az alacsonyabb stresszes szintek és a flexibilis munkaidőbeosztás. Azonban ha nem figyelünk oda erre a típusú munkavégzésre vonatkozó egészségi figyelmeztetésekre és korlátozásokra, akkor akár életveszélyes is lehet. A rendszeres ülőmunka okozza a gerincferdülést, mely fizikai problémákat okozhat. Az így keletkezett gerincferdülések mellkasi fájdalmat vagy zsibbadást okoznak a vállakban és a nyakban; ami akár lassan mozoghatva is fokozódhat.

Ezen kívül a vizuális megterhelés is fontos téma ebben az esetben. A sok monitorhasználat sok idő alatt elfedi a lencsevizsgálat igényét, ami súlyos megbetegedéseket okozhat. Az ipar 4.0-ás technológiának köszönhetően bizonyos esetekben sok embernek lehetősége van arra is hogy egy virtuális helyszinen dolgozzon; de ezeknek is meglehetnek az ellensúlyai: például , ha valaki túlsokat dolgozik otthonról „virtuális túlbiztosodás” lép fel; melyek pszeudo-egészségügyi tünetekhez vezetnek .

Összegezve: az ülőmunka lehet aranyerem ugyanakkor meg kell értenünk annak egészségügyi hatásait is . Mindannyian hasznossnak tartjuk ezeket a technológiákat és hasznositani fogjuk Őket; de ha figyelmet fordítunk arra , hogy mennyi időt töltünk monitor elött , és vigyazzuk magunkra , akkor biztonsagosan hasznalhathatjuk Őket.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?