Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a croissant egy francia sütemény. De tudtad, hogy ez tévedés? A croissant nem Franciaországban készült először, hanem Ausztriában!

A croissant története 1683-ban kezdődött, amikor Ausztria városa, Bécs fenyegetést kapott az Oszmán Birodalomtól. Az oszmánok megpróbálták elfoglalni a várost, de az ausztriaiak képesek voltak megvédeni magukat és elhárítani az inváziót. Az emberek hősiességét ünnepelve az osztrákok létrehoztak egy süteményt, amelyet “Kipferl” -nak neveztek és crescent alakúra formáltak. Ezeket a süteményeket elkezdték elterjeszteni Franciaországban is, ahol hamarosan nagy népszerűségre tettek szert. Franciaországban a Kipferl-t “croissant”-ra nevezték át és finomították is rajta.

Azóta a croissant nagyon népszerű lett a világ minden táján. Ma már sokféle variációban található meg, mint például csokis vagy mogyorós croissant. A croissant-ot sokféle étellel is fogyaszthatjuk, mint például omlettel vagy sajttal. Szintén nagyon népszerűek a tejszeletelt croissant-ok is, amelyeket reggelire vagy ebédre fogyaszthatunk.

Bizonyíthatatlan, hogy mi volt az eredete a croissant-nak, de bizonyos, hogy annak ellenére, hogy nem Franciaországban készült először, ma már egy kulturális jelképnek számít Franciaországban és világszerte is. A croissant-ot ma már mindenhol megtalálhatjuk és élvezhetjük az édes ízeit.

 

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, megtalálsz minket a Facebookon is!

Forrás

Vélemény, hozzászólás?