A szex mindenkinek más. Számunkra, ahogyan sokak számára, az öröm és a kötődés kifejezése. De sok nőnek a szex fájdalmas lehet. A fájdalom szexuális aktus során több formában is megnyilvánulhat, például a vágyakozás hiánya, a meddőség, a keringési zavarok és a beszűkült hüvely miatt.

Bizonyos esetekben a fájdalom lehet annyira intenzív, hogy elkerülhetetlennek tűnik. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne feloldani ezeket a nehézségeket. Egyes nők akut és krónikus fájdalmat tapasztalnak szexuális együttlét során. Ezeket a problémákat orvosilag kezelni kell, de egyes esetekben pszichológiai tényező is állhat mögöttük.

A fizikai okok mellett fontos hangsúlyozni az érzelmi okokat is. Az érzelmi tényezők gyakran jelentik az alapot bizonyos szexuális diszfunkcióknak, ilyen például az alacsony önbecsülés, a stressz, a félelem és a bizalomhiány. Amiatt, hogy ezek az érzelmi okok gyakran elrejtőznek mögöttünk, könnyen átlapozhatók lehetnek, és emiatt nem tudatosíthatók igazán.

Ugyanakkor fontos megjegyezni: nemcsak a nőket érintheti ez a probléma. A férfiak is tapasztalhatnak fizikai vagy érzelmi tényezőkből adódó fájdalmat szex közben. Ahogyan a nőknél is van rá megoldás, ugyanez igaz a férfiakra is. A legfontosabb dolog talán az lenne, hogy ha bármilyen nehézsége van veled vagy pároddal szexuális tevékenység közben, beszélj erről valakihez – egy gyógyítóhoz vagy partnerhez – hogy segítsen neked.

Mint ahogyan azt mondtuk: a szex mindenkinél más. Bizonyos embereknek csodás élményeket okozhat – örömet és boldogságot -, míg másoknak hasonló poitivitás helyett csak fájdalmat okozhat. Azonban nem kellene beletörődnünk ebbe; van esély arra, hogy enyhítsük ezeket a problémákat és visszaadjuk magunknak azt az örömet amit amúgy is megilletne bennünket!

Forrás

Vélemény, hozzászólás?