Egyre népszerűbb az arcápolás egyik irányzata, amelynek neve is van: niacinamid. De mi is ez pontosan, és miért igazi erősítő a bőrünknek? A niacinamid, más néven B3-vitamin annyira sokoldalú, hogy tulajdonképpen minden bőrtípusra alkalmas.

Mi áll a niacinamid trend mögött?

Nézzük meg közelebbről ennek az arcápoló terméknek az összetevőjét. Sok kutatás folyik a bőrápolás terén a mai napig, és az új eredmények rendszeresen biztosítják a bőrápolás javulását. A tápláló arckrémeknek például manapság számos feladata van. Amellett hogy hidratálják a bőrt, segítenek a bőrpír és a foltok ellen is. Itt jönnek szóba a niacinamidok – amely összetevők egyéb nevei nikotamid vagy B3-vitamin. Ez azt jelenti, hogy a niacinamidok vitaminok, amelyek vízben oldódnak. Na de mik a hatások?

  • A nagy pórusok finomodnak
  • A kis vonalak kisimulnak
  • Ha meglehetősen egyenetlen a bőrtónus, niacinamiddal is javítható.
  • Ha bőrnek nincs fénye, a B3-vitamin rendszeres használata új fényt kölcsönöz neki
  • A bőr megerősödik

A bőrgát erősítése különösen fontos tényező, mivel a bőrünk minden nap számos környezeti behatással érintkezik. Ezek megtámadják a bőrt irritációt okozva, és elősegítik az öregedést. 

Milyen hatással vannak a niacinamidok a bőrre?

Amint láthatjuk, az összetevőnek számos különböző hatása van a bőrünkre, és ez önmagában is ok arra, hogy niacinamidot (B3-vitamint) tartalmazó szérumot használjunk. Ezen kívül a hatóanyag nagyon jól együttműködik sok más ápolószer összetevőjével- mint például a retinollal, a C-vitaminnal, a hialuronsavval és a BHA-val vagy AHA-val is. Ez azt jelenti, hogy ha beépítjük a niacinamidokat a rutinunkba, azok mindig jót tesznek.

A niacinamid egy olyan összetevő, amit gyakorlatilag minden bőrtípus jól tolerál. Használhatjuk akkor is, ha nagyon érzékeny bőrünk van, és súlyos bőrhibáktól szenvedünk.

Bőrünket irritáció, környezeti hatások és szennyeződések támadják meg, ezért szükséges a folyamatos megújulás. A bőr jól regenerálja magát, de sok támogatásra lehet szüksége. A niacinamid (B3-vitamin) nélkülözhetetlen a regenerációhoz, mivel biztosítja hogy bőrünk ne veszítse el a nedvességet, és ne száradjon tovább. 

Erősítsük meg a jó ápolószerek tulajdonságait

A niacinamid használatával felerősíthetjük az ápoló termékeink által nyújtott összes előnyt. Választhatunk mellé olyan termékeket is, amelyek megnyugtatják a bőrt. Ha niacinamidot is használunk, fokozhatjuk ezt a hatást. Vigyük fel a krém alá, és hagyjuk hatni rövid ideig. Ezután kenjük fel a krémet a szokásos módon reggel és este is.

A niacinamid hatása a pórusokra

Ismered azt a problémát, hogy a pórusaid jelentősen nagyobbnak tűnnek? Még néhány fekete pont is lehet rajtuk. Ez azt jelzi, hogy jobban oda kell figyelnünk a pórusainkra. Sok szennyeződés gyűlik össze a pórusokban, amitől azok nagyobbnak tűnnek. Úgy tartják, hogy a niacinamid a pórusok belsejében rakódik le, és biztosítja, hogy a szennyeződés ne halmozódjon fel ott. Ez megakadályozza hogy a pórusok kitáguljanak, és a bőr kiszáradjon. Rendszeres használat mellett észre fogjuk venni, hogy pórusaink kisebbnek tűnnek, az arcbőr kevésbé durva lesz, puhábbnak és fényesebbnek tűnik majd.

Ezen kívül a niacinamidok segítenek a pattanások leküzdésében. Ehhez gyakran elegendő az alacsony koncentráció a használat során. A terméktől függően ellenőrizhetjük, hogy a koncentráció 2% és 5% között van-e, ha le akarja küzdeni a bőrpírt és a szennyeződéseket. Ez a koncentráció azt is biztosítja, hogy a túl sok melanintermelés miatt kialakult egyenetlen bőrtónus ismét sokkal egyenletesebbnek tűnjön.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?