Vannak bizonyos jelek amelyek arra utalnak, hogy a partneredet gyermekkorában elhanyagolták. Ezek felismerése segít jobban reagálni a másik személlyel való szituációkban. 

Az érzelmi elhanyagolás felnőttkorban is visszahat

Egy érzelmileg elhanyagolt gyerek ennek nyomait felnőttkorára is magával viheti. A jeleket nem mindig könnyű észrevenni, ezért Jonice Webb pszichológus és a Running On Empty: Overcome Your Childhood Emotional Neglect című könyv szerzője a Psychology Today című cikkében felsorolt néhány lehetséges jelet, amelyek arra utalhatnak, hogy valakit gyermekkorában érzelmileg elhanyagoltak. Mert csak akkor tudsz válaszolni a partnered vagy a barátaid speciális igényeire, ha tudod, honnan van a viselkedés eredete. Webb egy ház alapjához hasonlítja az ember gyerekkorát, családi értékrendjét, eszméit: ha repedések vannak rajta, az nagyon negatív hatással lehet az élet további részére. 

Az érzelmi elhanyagolás sokféleképpen nyilvánul meg

A szüleik által érzelmileg elhanyagolt gyerekek az évek során megtanulták, hogy az érzéseik nem számítanak. Ennek eredményeként meg kellett tanulniuk védeni érzéseiket, hogy ne legyenek mások terhére. 

  1. Ritkán esik szó róluk: Ha közvetlenül megkérdezed őket a gondolataikról és érzéseikről egy témával kapcsolatban, akkor blokkolják vagy gyorsan elterelik a témát. Azt is észreveheted, hogy a beszédidő nagy részét a beszélgetésekben nem ő tölti el.
  2. Minimalizálják saját szükségleteiket: Azok az emberek, akiket gyermekkorukban érzelmileg elhanyagoltak, különösen érzékenyek mások szükségleteire. Eközben pedig hajlamosak elhanyagolni magukat.
  3. Nehezen fejezik ki érzéseiket: Gyakran csak sejthetjük, mit gondolnak vagy éreznek. Néha még azt is nehéz megállapítani, hogy a másik személy dühös-e.
  4. Nem szeretnek a saját vágyaikról, tetszéseikről és nemtetszéseikről beszélni. 
  5. Kerülik a konfliktust: Nagyon nehezen tudják kezelni a problémákat. Konfliktusokban ódzkodnak a konfrontációtól.
  6. Kellemetlenül érzik magukat, ha valaki nyíltan beszél az érzéseiről a jelenlétükben.

Amit megtehetsz

Valaki akit érzelmileg elhanyagoltak, gyerekként soha nem tanulta meg kezelni az érzéseit, pláne nem nyíltan és konstruktívan beszélni róluk. Megtaníthatod nekik hogy érzéseiket elfogadják, és hogy van egy „biztonságos helyük” veled, ahol bármilyen érzelem megengedett és jogos.

  • Mutass érdeklődést irántuk mint személy iránt. Erősítsd meg, hogy mondanivalójuknak van értelme. Tegyél fel nekik olyan kérdéseket, amelyek segítenek nekik elgondolkodni önmagukról és érzelmeikről. Ez arra késztetheti őket, hogy többet gondoljanak érzéseikről, szükségleteikről.
  • Konfliktushelyzetekben nyújts nekik támogatást és együttérzést. Eközben ismerd el a kényelmetlenségüket, mert ne feledd: ezeknek az embereknek gyakran nagyon nehéz elviselniük, hogy konfliktusban vannak.
  • Amikor úgy érzed minden rendben van, ajánld fel, hogy beszélsz vele az érzelmi elhanyagolásról. Segíthetsz nekik a saját magad által olvasott információkkal, vagy segíthetsz nekik szakmai (pl. terápiás) segítséget találni.
  • Ügyelj a határokra – az övékére, és ami a legfontosabb, a saját határaidra. Partnerként vagy barátként az a feladatod, hogy támogató szerepet tölts be a kapcsolatban. De nem a te dolgod kijavítani a másik ember alapjain lévő repedéseket. Nekik maguknak kell ezen dolgozniuk – olyan ütemben, ahogy tudnak, és csak akkor, amikor készen állnak rá – írja a psychologytoday.com.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?