Egy kiemelkedő zeneszerző nehéz történetét meséljük el, akinek tehetsége sok személyes drámát rejtett. Pjotr ​​Iljics Csajkovszkij neve szorosan összefügg Oroszország zenei kultúrájával, a Diótörő című alkotása az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb balett az egész világon. A zeneszerző tehetsége és lenyűgöző potenciálja mögött azonban számos személyes dráma és önbizalomhiány, kétség és fájdalom húzódott meg, amelyek nyomai a szerző minden alkotásában megtalálhatóak.

Sorozatos tragédiák

Pjotr ​​Iljics Csajkovszkij 1840. május 7-én született Votkinszkban, Vjatka tartományban Ilja Petrovics Csajkovszkij alezredes és mérnök, valamint Alexandra Andreevna Csajkovszkij családjában. A zeneszerző szülei Szentpéterváron tanultak, de később az Urálba költöztek, ahol Ilja Petrovics megkapta a Kamsko-Votkinsky acélgyár vezetői pozícióját. Hamarosan a házaspár egy luxusbirtokon telepedett le szolgák tömegével, ahol rendszeresen rendeztek vacsorákat, a meghívott vendégek pedig a nemesség képviselői voltak. Köztük külföldi mérnökök és a városba gyakorlatra érkezett fővárosi fiatalok.  Pjotr ​​Iljics gyermekkora mint egész későbbi élete, szorosan összekapcsolódott a művészettel és a zenével – apja furulyán, anyja zongorán és hárfán játszott. Ezenkívül a Csajkovszkij-házban volt egy zongora és egy mechanikus orgona, amelyek előadásában a zeneszerző először hallotta Don Juan egyik áriáját – Pjotr ​​Iljics szerint eme hangszer varázslatos hangja kitörölhetetlen benyomást tett rá.

Ezután Ilja Petrovics és Alekszandra Andrejevna zenetanárt bérelt a fiuk számára. Pjotr ​​Iljics több évig tanulta a zeneművészet alapjait. 1850-ben a leendő zeneszerző belépett a Birodalmi Jogi Iskolába- egy zárt oktatási intézménybe- ahol csak fiúk tanultak. Szülei ugyanakkor Alapaevszkbe költöztek. A fiú számára nem volt könnyű elszakadni a szüleitől, távollétükben a “gondnoka” egy családi barát, Modest Vakar lettt.

Egyszer, amikor a zeneszerző meglátogatta a gondozóját a házában, nagy szerencsétlenség történt. Mint kiderült, Csajkovszkij skarlátos volt, és megfertőzte a ház tulajdonosának ötéves fiát. A gyermek hirtelen meghalt, és annak ellenére hogy szülei nem Pjotr ​​Iljicset hibáztatták haláláért, a művész rendkívül fájdalmasan élte meg ezt a tragédiát, és mindenért magát okolta. Ez az élmény mély nyomot hagyott a leendő zeneszerző lelkében – idegesebbé és visszahúzódóbbá vált, jobban kezdett sóvárogni a szülei után, csökkent a kapcsolata Modest családjával – az egyetlen közeli személyekkel Szentpéterváron.

Újabb csapások és sikerek

Csajkovszkijra hamarosan azonban még nagyobb sokk várt… 1854-ben édesanyja kolerában halt meg, ami súlyos csapást jelentett számára. Anyja temetése után apja a két fiatalabb gyermekével együtt a testvéréhez költözött, a művész pedig visszatért a szentpétervári iskolába. Ott barátságot kötött Alekszej Apukhtin költővel, akivel ez a kapcsolat egész életében erős maradt, és emellett aktívan kezdett el megismerkedni a leghíresebb orosz és külföldi zeneszerzők munkáival, akiknek művei óriási hatással voltak rá. Zenetanárával együtt rendszeresen részt vett koncerteken – akkoriban fedezte fel Glinka, Schubert, Schumann, Meyerbeer, Dargomyzhsky munkáit, és szó szerint lenyűgözték a műveik. A főiskola elvégzése után Csajkovszkij belépett a Szentpétervári Konzervatóriumba- ott kezdett aktívan létrehozni saját műveket, amelyek között voltak kvartettek, zongoradarabok, szimfonikus művek. 1870-ben a zeneszerző kitüntetéssel végzett egy oktatási intézményben, és a Moszkvai Konzervatórium professzora lett- miközben egyidejűleg zenekritikusi tevékenységet folytatott.

Moszkvában kezdődött Pjotr ​​Iljics főbb műveinek aktív munkájának időszaka – itt írta az első szimfóniát, a Téli álmok, valamint a Víz és az Ondine operákat (mindkettőt megsemmisítette a premiert követően, de halála után visszaállították). A bizonytalanság és a kételyek ellenére Pjotr ​​Iljics akkoriban meghozta a végső döntést hogy jövőbeli sorsát a zeneszerzéssel kapcsolja össze, és elkezdte alkotni. A következő években létrehozta a második és a harmadik szimfóniát, számos kvartettet, balettet, kamaraművet, operát alkotott. A szerző műveit nagyra értékelték – hamarosan megkapta Moszkva és Szentpétervár befolyásos mecénásainak támogatását. Nyugdíjat kezdett kapni III. Sándor császártól, ami lehetővé tette számára, hogy teljesen átadja magát a művészetnek, és külföldön is hírnevet szerzett. A zeneszerző rengeteg koncertet adott Oroszország különböző városaiban, gyakran turnézott Európában, és karmesterként is kipróbálta magát a világkörüli turnék során.

A közönség felfigyelt innovatív zenei megközelítésére – a kortársak szerint minden egyes koncertje hihetetlen érzelmek skáláját váltotta ki a közönségben, ami szó szerint elárasztotta a termet. Műveiben az emberi érzések minden líráját át tudta adni, az örömöt és a tragédiát egyaránt képes volt tükrözni. Ugyanakkor a zeneszerző nagyon kedves volt a művéhez – talán ezért is tudott ilyen finoman érzelmeket közvetíteni a nyilvánosság felé. „Miközben nemcsak a saját, hanem más szerzők operáját is vezényelte, túlzottan aggódott. Fájdalommal visszhangzott benne a legkisebb hiba a színpadon vagy a zenekarban. Ezekben az esetekben Csajkovszkij arca elsápadt, majd vörös foltok borították, a kezében lévő pálca remegett, szeme tágra nyílt, és gyakran folyamodott egy pohár vízhez ”- írta I. V. Lipaev a zeneszerzőről szóló cikkében.

Fojtogató házasság és öngyilkossági kísérlet

Csajkovszkij 1877-ben feleségül vette Antonina Miljukovát, a konzervatórium hallgatóját, aki nyolc évvel fiatalabb volt a zeneszerzőnél. De ez a házasság nem volt boldog és tartós (sőt, a zeneszerző barátai és rokonai azonnal egyenlőtlennek nevezték). Kapcsolatuk egy szerelmi vallomással kezdődött, amelyet Antonina írt leendő házastársának. Pjotr ​​Iljics válaszolt rá ugyan, de kezdetben nem tervezett találkozni a kitartó lánnyal. Kicsit később a zeneszerző meggondolta magát, és hamarosan meglátogatta Milyukovát. Annak ellenére hogy nem volt szerelmes Antoninába, a pár hamarosan összeházasodott -a lány maga tette a javaslatot a frigyre. Egyes életrajzírók azt állítják, hogy Csajkovszkij azt remélte hogy Antonina, aki szerelmes volt, igazi barátja és támasza lesz. De minden másképp alakult.

A feleségével való élet elviselhetetlennek bizonyult – Pjotr ​​Iljics naplóiban azt írta, hogy a pillanat hatása alatt döntött a házasság mellett, ami végül depressziót és kreativitásbeli válságot okozott. Mint kiderült, Miljukova nem volt hajlandó elfogadni egy fiktív házasság tényét, és szó szerint megfogsztotta a férjét az érzéseitől. A zeneszerző egy idő után ráébredt az elkövetett hiba súlyosságára, sőt sikertelen öngyilkossági kísérletet is elkövetett, majd Moszkvából Szentpétervárra menekült. A következő években Csajkovszkij hiába próbált válni Antoninától, a nő határozottan megtagadta annak formalizálását. Pjotr ​​Iljics élete végéig Milyukova törvényes házastársa maradt, de soha többé nem látta a nőt. Az életrajzírók szerint Antonina Ivanovna megjelent Csajkovszkij temetésén, és megkoszorúzta a sírját „A bálványozott feleségtől” felirattal. A nő később némi mentális problémával egy pszichiátriai kórházba került, ahol 1917-ben meghalt.

Tisztázatlan titkok

A sikerei és az elismerés ellenére Pjotr ​​Iljics egész életében ideges, sőt neurotikus ember volt, aki kerülte a társadalmat. Folyamatosan kételkedett tehetségében és képességeiben, számos komplexustól szenvedett – gyakran költözött, remélve, hogy jobb helyet talál. Kereste az emberi kommunikáció melegét, ugyanakkor félt is tőle. Saját képzelete prizmáján keresztül nézte a világot, ezért sokak számára furcsának és távolságtartónak tűnt.

Egyébként, ha egy zseniális zeneszerző személyes életéről beszélünk, érdemes megjegyezni hogy nehéz objektíven megítélni – mivel a kutatók nem rendelkeznek a szükséges anyagokkal, hogy megerősítsék ezt vagy azt az elméletet. Lehetetlen bármit biztosan kijelenteni. Egyes életrajzírók hajlamosak azt hinni hogy Csajkovszkij homoszexuális volt, mások biztosak abban, hogy Pjotr ​​Iljics csak egy nőbe volt igazán szerelmes. Mégpedig Desiree Artaud operaénekesnőbe, akit 28 évesen ismert meg Moszkvában. Erős kapcsolat alakult ki a zeneszerző és az előadóművész között. Csajkovszkij még azt is írta apjának és testvérének, hogy feleségül akarja venni Desiree-t. De a szerelmesek családjai ellenezték ennek a házasságnak a megkötését… Hamarosan Artaud turnéra indult, és egy hónappal később megházasodott. Pjotr ​​Iljics azonban élete végéig megőrizte lelki intimitását egykori szeretőjével – és természetesen szíve vágya maradt a múzsája. Megint mások úgy vélik, hogy a zeneszerző annyira szenvedélyes volt a munkája iránt, hogy lelkében nem volt hely a szerelemnek. 

Forrás

Vélemény, hozzászólás?