Gyakran azt gondoljuk, hogy az ami az elménkben zajlik, nem sokat számít. Csak gondolatok… Azonban nagyobb befolyásuk van, mint feltételeztük.

A gondolatok ereje

Te is nagyonleszólod magad? „Nos, ismét remek munkát végeztél” – gondolhatjuk, amikor hibázunk. “Soha nem fogom jól megcsinálni, mi van velem?” Amikor állandóan rossz dolgokat gondolunk – különösen magunkról –az valójában gyengíti az agyunk bizonyos területeit. Dr. Daniel Amen pszichiáter és agyspecialista nemrég elárulta, hogy mennyit ártunk önmagunknak a negatív gondolati hurkokkal és mindenekelőtt azzal, hogy rossz képet alkotunk magunkról. A hatás súlyosabb, mint hinnénk.

Mennyire károsítják az agyunkat a magunkkal kapcsolatos rossz gondolatok?

A negatív gondolatok gátolják a kisagyunk aktivitását. A kisagy az agyunk egy része, amely a motoros funkciók szabályozásáért felelős. Koordinálja fizikai mozgásainkat, de beszéd- és gondolatfeldolgozásunkat, valamint beszédkészségünket is.

A negatív gondolatok ápolásával, önmagunk levertségével károsítjuk a kisagyunkat, sőt hozzájárulhatunk ahhoz, hogy beszédközpontunk és gondolataink még jobban megzavarodjanak. Emiatt többet hibázunk -így ez egy ördögi kör. Lenyomjuk magunkat mert nem tudunk valamit megtenni, és nem hisszük, hogy vagyunk elég jók – ezzel közvetve valóban segíthetünk abban, hogy a dolgok kevésbé legyenek sikeresek számunkra. Ez azért van így, mert elősegítjük kisagyunk egészséges tevékenységét, ami viszont biztosítja motoros készségeink és nyelvi központunk megfelelő működését.

A negatív gondolatok és a töprengés növelheti a demencia kockázatát

A University College London (UCL) tudományos tanulmánya még azt is be tudta bizonyítani, hogy az állandó negatív gondolkodás, az aggodalom és a töprengés növelheti az agyi betegségek, például a demencia kockázatát. A vizsgálatban 360, 55 év feletti ember vett részt.

Felmérések és agyvizsgálatok segítségével a kutatócsoport azt találta, hogy azoknak a résztvevőknek, akiknek több negatív gondolata volt, gyengébb a memóriája, az általános fogékonyságuk és gyengébb a nyelvi központjuk. Az Alzheimer-kór és a demencia kockázata is megnőtt ezeknél az embereknél, bizonyos agyi fehérjelerakódások miatt.

Menekülj el a negatív gondolatok spirálja elől tudatosan

Tehát ha te az a fajta ember vagy, aki szereti lealacsonyítani magát és általában negatív gondolatkörei vannak, akkor javasolt dolgozni ezen a szokásodon. Mert ezzel sokkal jobban károsítod az agyadat, mint gondolnád. Természetesen nem arról van szó, hogy mérgező pozitivitásba essünk és minden negatív gondolatot lesöpörjünk magunktól. De alaposan figyeld meg, milyen gondolatok merülnek fel, amikor valami nem úgy megy ahogy szeretnéd. Ha kicsit távolabbról nézed őket, akkor talán sikerül abbahagynod, hogy annyira elragadjon a negativitás.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?