Tabutéma, de mindenkit érint.

Mennyi az annyi?

Aki párkapcsolatban él azért, aki nem él párkapcsolatban azért érintett benne. A testiség mindannyiunk életében jelentős szerepet játszik és nem mehetünk el mellette szótlanul, de még ma is tabu témának minősül, bár ez már egyre inkább változik. Belegondoltunk már abba, hogy mennyi az annyi? Vajon mennyi szex számít “normálisnak”? Egyáltalán van-e olyan, hogy normális mennyiség? Egyáltalán kell-e ezt mérnünk? Ahányan vagyunk, annyi féle erről a vélemény.

Nálad mikor volt az utolsó alkalom?

Egyre többször ütközünk a témába, akár egy villamoson hallott beszélgetés során, hogy ” nem feküdtünk le már 3 hónapja”. Ez baj? Vagy még belefér? Nos, nem egyszerű kérdés.

Vannak párok akik nem fekszenek le egymással csak hetente egyszer. Van ahol napi több, van ahol havi egy, és van ahol félévente egy, a “norma mennyiség”. És ez teljesen rendben van így. Személyiségenként változó, hogy kinek milyen gyakran van szüksége összebújásra, amit nagyban befolyásol az aktuális élethelyzetünk, van-e gyerekünk, anyagi helyzetünk, párkapcsolati státuszunk, stressz szintünk, egyszóval sokminden. A szex is oxitocint szabadít fel bennünk, ami egyfajta boldogsághormon. Férfiaknál és nőknél természetesen eltérők a hormonok de a mendemondák, miszerint a férfiak többször kívánják, megdőlni látszanak. Egy nőnek is lehet joga kívánni a testiséget, kapcsolati státuszától függetlenül.

Ne görcsöljünk rá, és ne erőltessük

A szex stresszoldó hatással is bír, és számos egyéb jó hatása is van a szervezetünkre nézve. De igenis van olyan, hogy valaki nem kívánja, legyen az férfi vagy nő. A már fentebb említett befolyásoló tényezők miatt is, szimpla fáradtság miatt is, vagy amiatt is lehet, hogy egyszerűen csak nem tud ráhangolódni az adott pillanatban a partnerére. Sosem szabad éreztetnünk ilyenkor bűntudatot a másikkal, vagy érzelmi zsarolást alkalmazni. Semmi értelme. Sőt. csak rosszabb lenne a helyzet tőle. Ehelyett megértéssel, elfogadással és türelemmel kell ezt kezelni. De azért mint mindenben, ebben is van egy határ természetesen, amit mindenki érez hol van az adott szituban. Ha hónapokon át ez megy már, akkor igenis tenni kell ellene, meg kell beszélni (a kommunikáció itt is kulcsfontosságú), és együtt kell megoldani, akár párterápia segítségével. Ha utána sem jobb a helyzet, akkor jobb ha elbúcsúzunk egymástól, mert nem illünk össze sajnos.

Vannak olyan emberek, akik érzelmek nélkül is élvezik a testi kapcsolat örömeit és vannak olyanok akik nem tudják érzelmek nélkül csinálni. Ez is teljesen rendben van. Senkit nem szabad elítélni ezért. Természetesen az előbbiek csoportjába tartozók több alkalommal csinálják, mint azok akik az érzelmi kötődést keresik. Ezért is nem lehet kategorizálni azt a kényes kérdést, hogy mennyi az ideális mennyiség, mert mindenkinél más.

A szex nem verseny

A jó szex a kölcsönös örömszerzésen, bizalmon múlik. Ha valamelyik tényező nincs meg, nem lesz jó. Sosem szabad a másikat méltóságában sérteni, fájdalmat okozni neki, vagy olyan helyzetbe hozni amit ő igazából nem akar, max a másik kedvéért megy bele. Ha az egyik fél rákényszeríti a másikra az akaratát, az hosszú távon nyomot hagy lelkileg. Kiszolgáltatottak és sérülékenyek vagyunk ilyenkor, ezért ha valami nem tetszik, tényleg jelezzük. A mennyiségi kérdéssel is valahogy így van ez. Ha nincs kedvünk, mert szívesebben olvasnánk épp egy jó könyvet mondjuk meg. De ne éljünk vissza a partnerünk türelmével örökké, mert hosszú távon mi veszítünk majd.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?