Váltottál pár mondatot egy személlyel – és úgy érezted, minden energiát kipréseltek belőled? Talán valódi mérgezés lépett be a chatbe.

Toxikus munkahelyi környezet

A pszichológusok több passzív-agresszív kifejezést azonosítottak, amelyek destabilizálják a címzettet. Ennek az az oka, hogy a külső és formális udvariasság mögött rosszindulat és ellenségeskedés rejtőzik. A visszafogott hivatalos szavak mögé egy burkolt rend is rejtőzhet. Mindez tudat alatt arra készteti a beszélgetőpartnert, hogy nyíltan mutassa ki elégedetlenségét és haragját – ezt éri el a mérgező „levéltárs”. Annak érdekében, hogy ne szerezzünk neki ilyen örömet, javítsuk ki a következő kifejezéseket.

1. “Nem vagyok benne biztos, hogy elolvastad-e az utolsó levelemet”

A maró támadást legjobb érzelmek nélkül hagyni, és egyszerűen csak válaszolni. „Köszönöm, megkaptam az utolsó leveledet”, és érdemben kell folytatni a párbeszédet.

2. “Ahogy a legutóbbi levelemben is írtam…”

Megint megpróbálnak kedvezőtlen megvilágításba helyezni és agressziót kiprovokálni. Udvariasan köszönjük meg az emlékeztetőt, és ne térjünk el a levelezés lényegétől.

3. „Megbeszélésünk folytatásaként…”

A kollégánk továbbra is ragaszkodik az irányvonalához? Érdemes azt mondani, hogy „köszönöm az összegzést”, és igyekezni kell a levelezés barátságos hangvételét fenntartani. Nem engedve a provokációnak, elrontva a kapcsolatot azzal, akivel még dolgoznunk kell.

4. “Van valami hír?”

Ezek a szavak hihetetlenül bosszantóak lehetnek (főleg, ha minden határidő égetően fontos), de előfordulhat, hogy nem mindig ellened irányul a kérdés. Próbáljuk meg nem felhúzni magunkat, és semlegesen válaszolni: jelenleg nincs hír, de amint lesz, értesítelek.

5. “Elnézést a második e-mailért…”

Ha egy kollégánk kitartóan támad a leveleivel, érdemes felmérni a kitartását. Köszönjük meg a beszélgetőtársnak mindkét levelet és biztosítsuk, hogy amint a helyzet ettől a ponttól elmozdul, mindenképpen tájékoztatni fogjuk őt a legfrissebb hírekről. Korlátozhatjuk egy rövid válasszal – „Köszönöm, észrevettem az ismétlést. Semmi gond.” 

A legjobb módja annak, hogy egy passzív-agresszív beszélgetőpartnerrel leállítsuk az az, hogy furcsa módon közvetlenül megkérdezzük tőle, mi miatt bosszankodik vagy dühös. Nem számít, hogyan végződik a beszélgetés. A „mérgező” fél meg fogja érteni, hogy a konfrontáció a látens fázisból nyílt szakaszba lépett, és mi tökéletesen látjuk a manővereit.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?