
A chili gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, és megvédi a szervezetet a kórokozóktól, például baktériumoktól és gombáktól. Jó tudni, hogy a friss chili háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék. Tehát tökéletes az immunrendszer támogatására ősszel. Íme a recept.
A tészta boldoggá tesz, sőt stresszoldónak is jó. Ennek oka a tésztában található szénhidrátok, amelyek fokozzák az inzulintermelést. Az inzulin ezután növeli a triptofán szintjét az agyban – és a szervezet ezt az anyagot használja fel a szerotonin boldogsághormon előállítására.
De az igazán jó tésztaételekhez semmiféle tudományos bizonyíték nem kell, ez csak ízlés kérdése. Ha rajongsz a spaghetti carbonaraért, van egy alternatív receptünk, amiben minden megtalálhatod ugyanezt az érzést. Ez nem más, mint a chilis sajtos tészta. A tésztaétel a carbonara krémes szószát ötvözi, és chilivel párosítja. Próbáld ki te is.
Hozzávalók:
- 2 ek vaj
- olaj
- 2 ek tésztavíz (vagy több attól függően, hogy mennyire krémesre szeretnéd)
- 2 szelet chili paprika
- 100 g vegán sajt
- só
- bors
- 0,5 tk paprikapor (lehetőleg édes)
- 400 g tészta

Elkészítés:
- A tésztát a csomagolás utasításai szerint al dentére főzzük, majd leszűrjük.
- A chilipaprikát megmossuk, kimagozzuk és finomra vágjuk.
- Közben egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és röviden megpirítjuk a chilit.
- Ezután adjunk hozzá egy kis olajat a serpenyőbe, és adjuk hozzá a főtt tésztát. Azonnal keverjük össze a sajttal, és fokozatosan adjuk hozzá a tésztavizet, amíg krémes állagot nem kapunk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, és kevés paprikaporral.