
A nappalok már rövidülnek, szürkülnek és hidegebbek. Itt az ideális alkalom arra, hogy belülről felmelegedj ezzel a kiadós, keleti gulyással.
A nyár vége mindig egy kicsit fájdalmas. Viszont legalább vigasztalhatjuk magunkat mindazokkal a kiadós finomságokkal, amelyektől nyáron hajlamosak voltunk távol tartani magunkat. Éppen ezért ma egy keleti gulyás receptet hoztam nektek csicseriborsóval és paradicsommal.
Nincs más dolgod, mint megformázni és megsütni néhány hozzávalót, a többit pedig majd az edény elvégzi helyetted. Csak időnként keverd meg és hagyd, hogy az idő neked dolgozzon. Addig is könnyedén rendet rakhatsz a konyhában, és gondoskodhatsz a köret elkészítéséről.
Hozzávalók:
- 2 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- szejtán
- 4 ek olaj
- só
- bors
- 2 ek paradicsompüré
- 400 ml leves alaplé
- 1 doboz apróra vágott paradicsom
- 1-2 tk harissa paszta
- 1 tk őrölt kömény
- 2 babérlevél
- chili pehely
- 1 doboz csicseriborsó
- 1 tk kukoricakeményítő

Elkészítés:
1. Első lépésben hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát, és mindkettőt vágjuk apróra. Hámozzuk meg a sárgarépát és vágjuk karikákra.
2. Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban, és adjuk hozzá a szejtánt. Az egészet megpirítjuk és sóval, borssal ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a hagymát, és áttetszővé pároljuk. Ha ez megtörtént, keverjük hozzá a fokhagymát és a sárgarépát.
3. Toljuk a hozzávalókat az edény szélére, és helyezzük a közepére a paradicsompürét. Rövid ideig pirítjuk, hogy karamellizálódjon. Az egészet leöntjük alaplével, és rövid ideig forraljuk. Beleöntjük a paradicsomkonzervet, és összeforgatjuk.
4. Fűszerezzük a mártást a harissa pasztával, köménnyel, babérlevéllel, chilipehellyel, sóval és borssal, majd csökkentsük a hőt. Fedővel másfél órán át pároljuk. Időnként megkeverjük.
5. Ez idő elteltével adjuk hozzá a csicseriborsót, és ismét fokozzuk a hőt. A kukoricakeményítőt kevés vízzel elkeverjük és a gulyáshoz adjuk. Keverjük hozzá, hogy a szósz egy kicsit besűrűsödjön. Ízlés szerint ismét ízesítsük a gulyást az említett fűszerekkel – és már készen is vagyunk.