Merülj el a Windsori Királyi Ház egyik legizgalmasabb sztorijában – az eljegyzési gyűrűik történetében.

A rubin átka

Csak nem rubin vagy zafír? Balszerencsét hoznak– mondta Zsófia wessexi grófné amikor arra kérték, válasszon követ az eljegyzési gyűrűjéhez. Megvádolhatja Edward herceg a feleségét a babonával, de a tények makacsok – a színes kövek nem hoztak családi boldogságot a Windsor család egyik menyasszonyának sem.

1891. december 3-án Teck Mária brit királynét (II. Erzsébet nagymamáját) eljegyezte Albert Viktor brit királyi herceg. Az uralkodó Viktória királynő legidősebb unokája és közvetlen örököse volt, és a házassági ajánlattal együtt egy gyönyörű aranygyűrűt ajándékozott a menyasszonynak, amelyet nagy ovális rubinokkal és kis gyémántokkal díszítettek. A pár úgy döntött, hogy nem halasztja el az esküvőt, és a tél utolsó napján, 1892. február 27-én megtartják. Január 14-én azonban a 28 éves vőlegény hirtelen belehalt az influenzába.

Mária, Albert Viktor herceg menyasszonya volt valamivel több mint egy hónapig, így az életére vonatkozó összes terve egyik napról a másikra összeomlott. Özveggyé vált, még mielőtt feleség lett volna. De a sors megpróbáltatásai mint kiderült, ezzel még nem értek véget.

Egy évvel később Mária mégis feleség lett. Hozzáment a leendő király – az elhunyt vőlegény öccséhez, és ugyan azt a gyűrűt kapta meg tőle az eljegyzéskor.  Egyébként ezzel a királyi párral kezdi meg a visszaszámlálást a Windsor-dinasztia.

Több mint fél évszázaddal később a Windsor-ház következő menyasszonya megkockáztatta, hogy rubin gyűrűt válasszon. II. Erzsébet húga, Margit brit királyi hercegnő – ahogy akkoriban állították – egy egyszerű fotóshoz, Anthony Armstrong-Joneshoz ment feleségül szerelemből. Ám a „tartalék hercegnő” életrajzírói biztosak abban, hogy ez csak a kétségbeesés volt a részéről. Egy nappal azelőtt hogy elfogadta volna Anthony ajánlatát, felhívta egy férfi, akit hosszú évek óta nagyon szeretett- Peter Townsend – és közölte, hogy megházasodik. Az eljegyzése bejelentésekor Margit egy bonyolult formájú rubinvirág gyűrűt viselt az ujján. A benne kivágott rubin rózsa formájára emlékeztetett – középső nevének – a Rose-nak – a tiszteletére. De a gyönyörű kő ismét szerencsétlennek bizonyult a tulajdonos számára.

Margit nem igazán szerette Anthony-t, házasságuk csúnya botrányokkal volt tele, a pár ennek ellenére csak 18 évvel később vált el hivatalosan. Anthony kétségbeesett próbálkozásai ellenére Margit nem tudta elfelejteni az első szerelmét, és ezt a problémát egészen sajátos módon – alkohollal, bohém bulikkal és férje megcsalásával oldotta meg.

A rubin harmadik “áldozata” Sarah Ferguson volt, II. Erzsébet középső fiának menyasszonya. András herceg tudta, hogy kedvese leplezetlen irigységgel nézi Diana hercegnő eljegyzési gyűrűjét, ezért Garrard ékszerészeihez ment, hogy valami hasonlóan szépet keressen. Figyelmét egy nagy, ovális alakú burmai rubin vonta el, amelyet tíz gyémánt vett körül. A minta pedig együtt tüzes virágot alkotott. A tüzes szín a herceget a szerelme vörös hajára emlékeztette, és ez előre meghatározta a választást.

A rubinos eljegyzés a windsoriak számára ismét a családi boldogság összeomlott álmaival ért véget. András herceg és Sarah Ferguson házassága hat évig sem tartott. 1992 elején hivatalosan is elváltak, majd 4 évvel később véglegesítették a válást. Úgy vélik, hogy a szakítás oka Sarah komolytalan viselkedése és a kapcsolat volt. De András sem volt példás férj. „Úgy álltak egymás mellett, mintha egy számítógép választotta volna ki őket” – viccelődött egyszer az anyakirálynő. Ezt követően azonban Sarah-nak sikerült helyreállítania a kapcsolatát a királyi családdal, de sem ő, sem András herceg nem házasodtak meg újra.

Három összetört szív elégnek bizonyult – így a királyi családban kimondatlan tabu a rubin, mint az eljegyzési gyűrűk köve. Tehát nulla az esélye annak, hogy bármelyik herceg rubingyűrűt ad majd a barátnőjének.

Ingatag zafír

A zafír eljegyzési gyűrű első tulajdonosa Erzsébet brit anyakirályné volt. II. Erzsébet apjának és anyjának a boldogsághoz vezető útja tüskés volt. Erzsébet kétszer is visszautasította Albert herceget. Nem vonzotta a kirakat élet, amelyet a királyi család tagjai ajánlottak neki. A lányt csak a harmadik próbálkozásra sikerült rávenni az igenre, 1923-ban. A herceg egy csodálatos zafírgyűrűvel ajándékozta meg kedvesét, ami … 1936-ban varázsütésre eltűnt Erzsébet kezéről.

Helyét egyetlen nagy, gyémántokkal körülvett gyémánt vette át. És mi történt az elsővel? Az eljegyzési gyűrűk nemcsak Windsorék kezéből tűnnek el. Úgy tűnik, VI. György király feleségének volt oka, hogy megszabaduljon az ékszertől. A gyűrű vagy elveszett, vagy a hírnevét valamilyen személyes, de titkos történelem rontotta el. Könnyű hinni a második verzióban, tudva a zafír eljegyzési gyűrűk további két tulajdonosának – Anna hercegnő és Diana hercegnő – sorsát.

„Anna nem vehette feleségül a lovát, ezért vőlegényt választott” – kommentálta Károly herceg a húga választását 1973-ban. Mark Phillips közember volt, volt katona (aki csak a kapitányi rangig jutott), de isten a lovas sportban. Ez a szenvedély volt a közös pont közte és Anna között. Ebben megegyeztek. Eljegyzési gyűrűként a hercegnő a vőlegénytől kapott egy finom zafír gyűrűt a Garrard ékszerházból, két apró gyémánttal körülvett briliáns csiszolású kővel. A házasság válással végződött.

Nyolc évvel később egy 14 gyémánttal keretezett ovális zafír díszítette egy másik királyi menyasszony, Lady Diana Spencer kezét. A Garrard ékszerészei által készített ékszerek a világ leghíresebb eljegyzési gyűrűjévé váltak. Nincs értelme újramesélni ezt a szerelemről, árulásról és gyűlöletről szóló leghíresebb történetet, amely tragédiával végződött egy párizsi alagútban. A windsori zafír eljegyzési gyűrűkről annyit kell tudni, hogy tulajdonosukat megcsalta a férje. 1984-ben Anna hercegnő férje törvénytelen gyermeket csinált (az apaságot DNS-teszttel állapították meg). Károly herceg kettős életéről pedig egy regényt lehetne írni.

Annál meglepőbb, hogy Diana hercegnő fia jó ötletnek tartotta menyasszonyának adni a walesi hercegnő összetört szívének és reményeinek legfőbb jelképét. Vagy ez karma? Hiszen a példás házasságról alkotott kép ellenére Katalinnak és Vilmosnak is megvan a saját „Camillájuk”. Jecca Craignek hívják, és szerencsére Vilmos herceg egykori szeretője Dél-Afrikában él.

Házas férfiként Vilmos nem egyszer találkozott Jackie-vel közös barátok által, ahol a véletlennek köszönhetően Katalin nem volt ott. Egyszer pedig elment egy szafarira egy közös társaságban vele – ismét a felesége nélkül.

Amikor Jecca 2016 márciusában férjhez ment, William elrepült az esküvőjére Dél-Afrikába, és magára hagyta feleségét és gyermekeit, ráadásul húsvétkor. A hab a tortán a Jackie titkos gyermekéről szóló pletykák, akik jelen voltak az esküvőn. Az egyik igen életképes verzió szerint az apja lehet… Vilmos. 

Talán tényleg nincs semmi Vilmos és Jecca között, de a herceg tettei nagymértékben kompromittálják őt, és Katalint idegesíti (Diana is ideges volt Camillától). Vilmos trükkje 2017 tavaszán sem nézett ki jobban, amikor a hercegről egy szórakozóhelyen félreérthető fotók és videók terjedtek el az egész világon. Szóval talán itt az ideje, hogy Katalin lecserélje karmikus zafírgyűrűjét valami másra? 

Hűséges gyémánt

Zsófia wessexi grófnénak igaza volt. Ha valóban drágakövet választunk egy eljegyzési gyűrűhöz, akkor azt tegyük makulátlan hírnévvel. Abban az időben a Windsor család női közül csak egynek volt gyémántgyűrűje – II. Erzsébetnek Fülöp herceg édesanyjának, Alice görög és dán hercegnőnek a tiarájából vettek egy kerek, tiszta gyémántot a gyűrűjéhez, amit két kisebb kő vett körül. 2017 nyarán pontosan 70 év telt el azóta, hogy Erzsébet először tett eljegyzési ékszert a gyűrűsujjára. Erzsébet és Fülöp házassága összesen 73 évig tartott – a házastársakat Edinburgh hercegének halála választotta el egymástól. Ez több, mint erős érv amellett, hogy gyémántot válasszunk a Windsor család többi tagja számára.

Zsófia volt a második, aki “színtelen” eljegyzési gyűrűt kapott. És bár választása babonának nevezhető, gyémántgyűrűje nem okozott csalódást. Egy nagy központi gyémántot kapott, amelynek mindkét oldalán van még két – szív alakú kő. Azt mondják, Zsófia nem tudta visszatartani a könnyeit az ajándék láttán. 1999. június 19-én volt az esküvőjük, és máig Eduárd az egyetlen Erzsébet gyermekei közül, aki túljutott a válás és a házasságtörés járványán.

Talán édesanyja és öccse példája ihlette Károly herceget, hogy megajándékozza menyasszonyát, Camillát egy gyémánt gyűrűvel? 2005-ben volt az esküvőjük. Az eljegyzés alkalmával Károly előhalászta a Windsorok kincstárából az egyik családi örökséget. A gyémántgyűrűt szeretett nagymamája, Erzsébet anyakirálynő ajándékozta a hercegnek, aki viszont férje édesanyjától, VI. György királytól kapta ajándékba első gyermekük, Lilibeth hercegnő (leendő Erzsébet) születése tiszteletére. És ha kihagyjuk kapcsolatuk előző 35 évének minden részletét, az esküvő utáni teljes 16 év során Camilla és Károly egy igazán boldog pár benyomását kelti.

Ördögi smaragd

Harry herceg és Meghan Markle eljegyzésének bejelentése előtt az elmúlt hat hónapban folyamatosan terjedtek a pletykák, hogy ez a bizonyos kő díszítheti Harry herceg barátnőjének eljegyzési gyűrűjét. Ha ez megtörténne, egy újabb furcsa “hagyomány” születésének lennénk tanúi. Valóban, eddig a sikertelen  VIII. Eduárd brit király  menyasszonya, az elvált amerikai Wallis Simpson büszkélkedhetett az első és egyetlen smaragdgyűrűvel. 

Eduárd kedvesének soha nem volt esélye arra hogy királynővé váljon, de eljegyzési gyűrűjének kövének méretével elhomályosította az összes Windsort. A lemondott király egy csodálatos, 19,77 karátos, könnyű smaragddal díszített aranygyűrűvel sietett megszilárdítani az amerikai nő iránti szerelmét, amelyet kis gyémántok vettek körül. Egy rossz hírű nő kedvéért, akit sem az udvar, sem a nép nem fogadott el, Eduárd feladta az ország iránti kötelességeit.

Mint tudjuk, Meghan Markle egykori amerikai színésznő, ma Sussex hercegnőjének életrajzában egy válás is feltűnik, és a brit királyságban sem volt vele mindenki elégedett. Nem túl sok a véletlen egy eljegyzési gyűrűben lévő smaragddal? Forrás

Vélemény, hozzászólás?