A napéjegyenlőség az a pillanat, amikor a nappal és az éjszaka hossza egyezik, innentől látványosan rövidülnek a nappalok, és hosszabbak lesznek az éjszakák, eljön a befeléfordulás, betakarítás, számadás időszaka, idén a mai napra esik.

A napéjegyenlőség hagyományai:

A Nap a Mérleg jegyébe lépett, az egyensúlykeresés és a harmónia időszaka ez, a Nap fénye még  világít, bár ereje már csökken, de mérlegelhetjük az évben eddig elért teljesítményünket, kapcsolatainkat. A Mérleg havának védőangyala Szent Mihály, ő az aki a sötétség kapujában áll, ami jelen esetben a tél kapuját jelenti. Szeptember 29.-e Szent Mihály napja, régen ezen a napon ünnepet ültek, a Földanyáét, ezen a napon a beérett termést és az aratást, betakarítást ünnepelték meg, készül a Föld a pihenésre.

A kelták is megünnepelik a napéjegyenlőséget. A druidák, a kelta vallás papjai ekkor tartották a Mabon-t, ami a gazdag aratás utáni hálaadó szertartás : hálát adtak a bő termésért a Földanyának. Máglyát gyújtottak, a termést meg gondosan eltették télire. Elégették egy férfi bábuját, vagy képmását a szántóföldön vagy a mezőn, ezzel szimbolizálták a gabonaisten testének rituális megsemmisítését. Oltárt emeltek, s gyümölcsökkel, falevelekkel, virágokkal díszítettek és gyertyát gyújtottak az ünnep tiszteletére. Nagy-Britanniában, Írországban és Skóciában ekkor zarándokoltak el a temetőkbe, és ott tüzet gyújtva elijesztették az ártó szellemeket. Hitük szerint ilyenkor, az éjszaka és a nappal egyensúlyi helyzete miatt biztonságban végezhették el ezt a szertartásukat.

A görög mitológia szerint pedig a napéjegyenlőség pillanatában Perszephoné az alvilágba vonul férje, Hádész mellé, ahol 3 hónapot tölt el minden évben. Perszephoné a gabonaistennő, Deméter lánya, aki nem akart hozzámenni Hádészhez, így az alvilág ura elrabolta őt, de ott olyan boldogtalan volt, hogy végül Zeusz, a főisten elküldte érte Hermészt, és Hádész azt az egyezséget kötötte meg, hogy 3 hónapot vele tölt a lány, 9 hónapot pedig a felszínen az anyjával. Ez idő alatt minden virágzik, él a természet, a 3 hónap pedig, amíg Perszephoné visszavonul az alvilágba, az a tél.

Csodás napot kívánok mindenkinek!

Szalay Mónika

asztrológus és kártyavető

Amennyiben elakadtál, nem találod a kiutat élethelyzetedből, vagy csak szeretnéd jobban megismerni önmagad a saját képleteden keresztül, akkor egy konzultáció keretében segíteni tudok, és együtt keressük a válaszokat a kérdéseidre.A következő linken tudod felvenni velem a kapcsolatot, amennyiben szeretnél személyes képletelemzést.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?